Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kiegyezésutáni címer
Betlehem
„Mária, királynő a szolgálatban, az Isten és az emberiség iránti szeretetben”
2012-08-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Szűz Mária királynő liturgikus emléknapján a Róma közelében található Castel Gandolfo-ban, nyári rezidenciáján megtartott audiencián a pápa Máriáról elmélkedett. Nemrégiben beiktatott ünnepről van szó, bár régre nyúlik vissza eredete. XII. Piusz pápa 1954-ben hozta létre az emléknapot a Mária-év végén és május 31-re tette ünnepét.
Ebből az alkalomból XII. Piusz hangsúlyozta: „Mária minden teremtménynél magasabb rendű királynő, lelkének felemelkedettsége és a kapott adományok miatt. Mária bőségesen ajándékozza az emberiségnek szeretetének és törődésének kincseit. A liturgikus naptár zsinat utáni reformja a Mária mennybevétele utáni nyolcadik napra helyezte át az ünnepet, hogy kiemelje Mária királynői mivolta illetve testi és lelki megdicsőülése közötti szoros kapcsolatot.”

Mária királynő, mert egyedülálló módon kötődik Fiához földi útján és mennyei dicsőségében egyaránt – emlékeztetett az ünnep gyökerére XVI. Benedek. Szír Szent Efrém szerint Mária királynői mivolta anyaságából származik: az Úr, a Királyok Királyának édesanyja. Megmutatja nekünk Jézust, aki az élet, az üdvözülés és a remény számunkra.

Királynői rangja Fiával való egységének és Istennel való szeretetközösségének következménye. Részt vesz Isten világ iránti felelősségében és szeretetében. Krisztus királyi címére is utal Mária rangja, amely alázatból, szolgálatból és szeretetből tevődik össze. Jézust a kereszten nevezik királynak, amikor feláldozza magát értünk.
Jézus királyi mivoltának semmi köze nincs a földi hatalommal rendelkezőkhöz. Olyan király Ő, aki szolgáit szolgálja, ahogy az Utolsó Vacsorán megmutatta tanítványainak. Mária pedig királynő Isten és az emberiség szolgálatában. A szeretet királynője, aki megéli az Istennek való önajándékozást, hogy belépjen az emberre vonatkozó üdvösségtervébe. Az angyalnak így válaszol: „Íme, az Úr szolgálóleánya vagyok!”, a Magnificatban pedig így énekel: „Isten rátekintett alázatos szolgálóleányára”.

A pápa ezt követően elmagyarázta, hogy Mária hogyan gyakorolja a szolgálatban és a szeretetben való királynői mivoltát: virraszt felettünk, gyermekei felett, akik hozzá fohászkodnak az imában, hogy köszönetet mondjanak neki és anyai oltalmát kérjék. A derűben és a lét sötét pillanataiban is forduljunk Máriához és bízzuk magunkat közbenjárására, hogy Fiától elnyerjük a kegyelmeket és irgalmát zarándokutunkon. A

Szentatya utalt rá, hogy a Mennyek Királynőjéhez imádkozunk a rózsafüzér során és a különböző litániákban, az Üdvözlégy Máriában, ami segít megérteni, hogy mindig velünk van mindennapi életünkben.

A Mária-tisztelet fontos része a lelkiéletnek – hívta fel végül a figyelmet XVI. Benedek pápa a szerdai általános kihallgatáson Castel Gandolfo-ban. Imánkban forduljunk bizalommal Szűz Máriához, aki mindig közben jár értünk Fiánál. Tekintsünk rá és kövessük hitét, az Isten szeretetterve felé való teljes nyitottságát, Jézus nagylelkű befogadását. Máriától tanuljunk meg élni, aki a Mennyek Királynője Isten oldalán és a mindannyiunk mellett álló édesanya, aki szeret és meghallgatja szavunkat – zárta katekézisét a Szentatya.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép