Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

A két magyar  si.
Mexicói ferences szerzetes, Topor M.
A világiak is felelősek az egyház missziójáért
2012-08-23 Forrás: Vatikáni Rádió
Négy kontinens 35 országának képviselői gyűltek össze a Katolikus Akció nemzetközi fórumára augusztus 22-26. között Jasiba. A szervezet VI. közgyűlését tartja a romániai városban, ahol a választott témát vitatják meg: „A Katolikus Akció világi tagjai: egyházi és társadalmi kölcsönös felelősség”. Az emmauszi tanítványokhoz kötődő bibliai idézetből indulnak ki: „Még abban az órában útrakeltek és visszatértek Jeruzsálembe” (Lk 24,13-35).
Az egyháznak érett világi hívőkre van szüksége, akik kölcsönösen felelősek egyetemes küldetéséért. Nem lehet őket pusztán a papság „munkatársainak” nevezni – mutat rá üzenetében XVI. Benedek, amelyet a Jasi tanácskozás résztvevőinek küldött. Majd annak a kívánságának ad hangot, hogy a szervezet váljon a szeretet globalizációjának laboratóriumává. A papság és a világi hívők közötti különbségtétel az évszázadok folyamán alakult ki, az egyház létrejöttekor nem merült fel ennek a kérdése, egy szívet és egy lelket alkottak. A világiak arra kaptak meghívást az egyházban, hogy főszereplők legyenek az egyház küldetésében az imával, a tanulással, az egyházi életben való aktív részvétellel, valamint figyelemmel és pozitívan fordulva a világ felé az idők jeleit kutatva. Legyenek bátor és hiteles tanúságtevők a társadalom minden területén – kéri a Szentatya.

A világi hívők saját tapasztalataikkal segíthetik a lelkipásztor munkáját a lelki és a világi dolgokban. A mai kor számára érthető nyelven és módon hirdessék az Evangéliumot. Ez ugyanis az új evangelizáció kihívása. A pápa emlékeztet a Katolikus Akció elkötelezettségére, vagyis arra, hogy vállalja fel az egyház apostoli feladatát annak teljességében. Vállalják fel és osszák meg egymással az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori döntéseit elősegítve a találkozás és az őszinte együttműködés alkalmait az egyházi közösség más összetevőivel. Teremtsenek a papokkal olyan kapcsolatokat, amelyekben kifejeződésre jut az elismerés és a szeretetközösség egy élő, szolgáló és missziós közösség érdekében. Ápoljanak hiteles kapcsolatokat mindenkivel, kezdve a családtól. Készségesen vegyenek részt a társadalmi, a kulturális és a politikai életben, minden szinten a közjót állítva a középpontba.

Végül XVI. Benedek azt kéri a Katolikus Akció tagjaitól, hogy újítsák meg elkötelezettségüket az életszentség útjának követésére az egyház társadalmi tanításának tükrében. Növekedjenek együtt az egyházzal társfelelősséget vállalva abban, hogy az emberiség számára a remény jövőjét kínálják fel, bátran új javaslatokat fogalmazva meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép