Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Betlehem
pápa-galamb
2012. Augusztus. 26. - Évközi 21. vasárnap - "B" év
2012-08-26 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
„Ti is el akartok menni?” - Jézus tanítványai közül, akik (szavait) hallgatták, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.”
Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondom nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak,és többé nem jártak vele. Jézus azért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje”. Jn 6, 60-69

* * *„Ti is el akartok menni?” – Miután Jézus a népet „leszerelte” és hamis érvelésüket leleplezve megnyerte őket, most paradox módon tanítványaival kell megmérkőznie. Ezek még jobban megbotránkoznak. Talán szerettek volna egy „diplomatikusabb választ”? Politikailag korrektet?

Jézus azonban nem a korrektség, hanem az igazság híve, legfőbb képviselője. Mi több, ő maga az Igazság. Ebből következik, hogy ma éppúgy, mint egykoron, választanunk kell a simulékony, a közvéleményhez alkalmazkodó diskurzus, s a „kemény beszéd” között. Péter felvállalta a kemény beszédet, sőt, érezhetően úgy véli, számára, és társai számára – mert az ő nevükben is beszél, többes szám első személyben – nincs valós alternatíva. Most persze mondhatja valaki, hogy ez neki túl fundamentalista beszéd… A méltatlankodók is ezt vélték, így látták. Elmentek. Elhagyták az Urat. Némelyik évekkel később belátta, hogy egy másik fundamentalizmus nevében fordított hátat az Igazságnak. Az ő történetüket nem írták meg, de a történekem tovább írja. Ma is vannak, akik továbbmennek, mert, úgymond: „Ki hallgatja?” Ők ott fülelnek, ahol a többség hallgat. Azok, akiknek az Atya megadta – hisz ajándék – azonban hallgatnak a kemény beszédre, és nem bánják meg!


Kiss Ulrich SJ


videó ajánló:

http://www.keresztenymagyarorszag.hu/forum/93
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép