Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Zygmunt Szczesny Felinski lengyel érsek (1822-1895)
Szent Márton
Az ökumenizmus áll az idei „Ratzinger Schülerkreis” középpontjában
2012-08-30 Forrás: Vatikáni Rádió
Augusztus 31-én kezdik meg szokásos nyárvégi összejövetelüket Castel Gandolfo-ban azok a tanárok és teológusok, akik XVI. Benedek pápa, Joseph Ratzinger professzor diákjai voltak a regensburgi egyetemen. A zárt ajtók mögött megrendezésre kerülő szeminárium idei témája az ökumenizmus, különös tekintettel a katolikusok, evangélikusok és anglikánok közötti kapcsolatokra.
Kiindulási pontként szolgál Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának volt elnöke 2009-ben megjelent „Learatni a gyümölcsöket” c. kötete.
A szeminárium témájáról és légköréről nyilatkozott rádiónknak Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek, a találkozó résztvevője.

Elmondta, hogy a szemináriumon Ulrich Wilkens nyugalmazott evangélikus püspök, híres exegéta a katolikusok és lutheránusok közötti ökumenizmus fejlődéséről tart előadást. Az anglikánokkal való kapcsolatokat Charles Morerod, Genf, Lausanne és Freiburg új püspöke ismerteti, aki a téma nagy szakértője. Jelen lesz Koch bíboros is, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke. Az a tény, hogy a pápa idén az ökumenizmus témáját választotta, annak a jele, hogy a kérdés elsődlegesen fontos számára. Ez tehát már az első lényeges esemény a II. vatikáni zsinat 50. évfordulójának összefüggésében és erőteljesen kifejezi, hogy a Szentatya nagy jelentőséget tulajdonít a megosztott keresztények közötti találkozóknak.

Arra a kérdésre, hogy a lutheri reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulójának témáját érintik-e a megbeszéléseken, a bécsi bíboros érsek a következőket válaszolta:

„Gondolom, hogy elkerülhetetlenül jelen lesz a kérdés a lutheránusok és az anglikánok körében. Az „igazságban és szeretetben” lefolytatott párbeszédre számítunk. Az igazság azt jelenti, hogy nem rejtjük el az Európában és ezt követően az egész világon megosztott keresztények drámáját. Meg kell vitatni azt a széleskörű témát is, hogy mi az egyház reformja. Ez nagyon fontos a Szentatya számára: sok tanítása hangzott már el a folytonosságban megvalósuló megújulásról, amely a katolikus reform példaképe. A Reformáció jubileuma alkalmat ad majd arra, hogy meghatározzuk, mit is jelent a valódi reform, amire ma szükségünk van”.

A „Ratzinger Schülerkreis” szemináriumának lezajlásáról Schönborn bíboros elmondta: a megbeszélésre kerülő témák a fontosak. Természetesen annyi év után a résztvevők között baráti a kapcsolat. Már több mint 30 éve minden évben találkoznak, csaknem mindnyájan elérték a nyugdíjas kort. „A Szentatya a legfiatalabb közöttünk” – mondta a bécsi bíboros érsek. Ez mindig is így volt: a pápa mindenekelőtt a gondolkodás embere, számára az igazság keresése a fontos, a nyílt véleménycsere.

A történelmi, filozófiai, teológiai igazság keresésének légköre továbbra is változatlan maradt, a barátság jegyében. Csodálatra méltó, hogy a Szentatya milyen jól ismeri tanítványait: mindenkitől megkérdezi, hogy van a család, a gyerekek, együtt érez velük, ha fájdalmas esemény éri őket. Ez az atyai, testvéri légkör jellemzi mindig a találkozókat. Ezért maradhatott fenn ez a tudósokból álló kör 1977-től napjainkig.

Schönborn bíboros még hozzátette, hogy a találkozó elején a Szentatya beszédet mond, amelyben összefoglalja, hogy mi történt az egyházban, a Vatikánban az elmúlt év során. A résztvevők ezt mindig nagy érdeklődéssel várják. Nem annyira a téma fontos számukra, hanem az a mód, ahogyan a pápa bölcsessége megvilágítja az egyes eseményeket – nyilatkozta rádiónknak a szeptember 3-ig tartó „Ratzinger Schülerkreis”-ről a bécsi bíboros érsek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép