Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

VI. Adorján
Gottfried von Cappenbeg
Hol tart a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház felújítása?
2012-08-30 Forrás: Magyar Kurír
Egy műemlék felújítását csakis körültekintően, igényesen lehet végezni. A szakszerűtlen, beavatkozás több kárt okoz, mint hasznot. Ez a munka viszont lassú és drága, de megéri, hiszen az utókornak dolgozunk - mondja a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház felújítási munkálatairól Vörös Márta főépítész.
A jelenlegi barokk székesegyház már a negyedik a főszékesegyházak sorában. A kutatások során előkerült leletek alapján feltételezhető, hogy az első építését még 1050 előtt rendelte el Asztrik érsek.

A második székesegyházat a XIII. század elején építtette Csák Ugrin. A tatárok által megrongált templomot Nagy Lajos király idején újjáépítették, de aztán 1602-ben a magyar hajdúk felgyújtották.

A ma is látható barokk főszékesegyházat Csáki Imre bíboros terveztette, utódai 1735 és 1754 között építtették fel.

A templom 64 méter hosszú, 24 méter széles, a főhajó belső magassága 19 méter. A tornyok magassága 65 méter. A templom két tornyának sisakja és tetőszerkezete 1795. júl. 18-án egy villámcsapás következtében kigyulladt és leégett.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép