Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Leonardo: Szűzanya a Gyermekkel
Leonardo: Mona Lisa
Michelangelo feszülete Rómában
2008-12-31 Forrás: Magyar Kurír
Az olasz képviselőházban állították ki azt a fakeresztet, amelyet XVI. Benedek pápa is megcsodált, amikor december 13-án fölkereste a szentszéki olasz nagykövetséget. A január 23-ig megtekinthető tárlat címe: „A fiatal Michelangelo, a megtalált feszület".
A bemutatón jelen volt a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci, aki a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a nagy reneszánsz művésznek tulajdonított alkotásról:

„Mindenképpen nagyon magas színvonalú műtárgyról van szó. Ha nem Michelangelóé, akkor kié lehet? Egyszer Federico Zeri olasz művészettörténész mondta az azóta szállóigévé vált mondatot: ha nem Michelangelo, akkor Isten készítette ezt a feszületet. Hihetetlenül tökéletesen ábrázolja az emberi anatómiát. Tudjuk, hogy a művész egészen fiatalon Firenzében engedélyt kapott, hogy bejárjon az ágostonrendi kolostorba, ahol anatómiai vizsgálatokat folytatott. Művészetének egyedüli kifejezőeszköze ugyanis az emberi test megjelenítése volt" – magyarázta Paolucci.

Amikor XVI. Benedek pápa fölkereste a szentszéki nagykövetséget, Paolucci professzor kalauzolta őt, bemutatva neki Michelangelo feszületét. „A Szentatya rendkívüli érdeklődést tanúsított a műalkotás iránt, hosszan elidőzött a feszület előtt, beszélgetett velem és munkatársaimmal. Legszívesebben nem is ment volna tovább, hanem ott maradt volna, hogy eszmét cseréljen az emberi test spiritualitásáról. A filozófus-teológus pápához közel áll ez a téma, vagyis az Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember ábrázolásának szent mivolta" – idézte fel a pápa látogatását a Vatikáni Múzeum igazgatója.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép