Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Torinói lepel
Jézus ábrázolás  (A.)
A vallásszabadságot biztosítani kell a keresztényeknek is – a COMECE közleménye
2012-10-04 Forrás: Vatikáni Rádió
A keresztények diszkriminációja Európában címmel október 2-án szemináriumot rendezett az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) Brüsszelben. Az Európai Parlamentben megtartott tanácskozáson áttekintették a keresztények és a vallásszabadság európai helyzetét.
Az előadók megállapították, hogy jelentős erőfeszítésekre van szükség a keresztények elleni diszkrimináció felszámolásához, továbbá, hogy a vallásszabadságot nemcsak kisebbségeknek, de a keresztényeknek is biztosítani kell. A közvélemény figyelmét rá kell irányítani olyan kérdésekre, amelyekkel a média nem foglalkozik és állandó párbeszéd megteremtésére van szükség a legfontosabb kérdések terén. Ebben a folyamatban a pártok közötti közös kezdeményezéseknek is erősebb szerepet kell játszania.

Aggasztó diszkriminációs esetek tapasztalhatók a kontinensen a keresztények ellen – mutatott rá Jan Olbrycht, az Európai Néppárt kultúraközi kapcsolatokkal foglalkozó csoportjának alelnöke. Tudatosítani kell ezt a közvéleményben és intenzívebb erőfeszítéseket kell tenni ellene, mert a keresztények egyre inkább kisebbségnek érzik magukat Európában.

Egyes országokban tapasztalhatók olyan tendenciák, amelyek a feszület eltávolítására és a kereszténység aláásására törekszenek. A szexuális kisebbségek jogainak védelme korlátozza a szólásszabadságot – figyelmeztetett Konrad Szymanski, EU képviselő. Veszély fenyegeti az orvosi hivatás területén a lelkiismereti szabadságot.

Rocco Buttiglione olasz politikus kiemelte, hogy nagy a szakadék a döntéshozatali folyamatokat befolyásoló aktív kisebbségek és a néma keresztény többség között, amely fél központi szerepet vállalni a politikai folyamatokban.

Piotr Mazurkiewicz atya, a COMECE főtitkára kifejtette, hogy az Európa Tanács és a luxemburgi Európai Bíróság az utóbbi időben pozitív döntéseket hozott az egyenlőség és a vallásszabadság védelme érdekében.

Végül a szeminárium résztvevői megállapították, hogy az Európai Parlamentnek és más európai intézményeknek jobban figyelembe kellene venniük a keresztények diszkriminációjához kapcsolódó kérdéseket és elkötelezett politikai akaratot kellene mutatniuk annak érdekében, hogy gyakorlati megoldásokat találjanak ezekre a problémákra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép