Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Feszület
José de Ribera festménye
A pápa a gázai összecsapás azonnali beszüntetésére szólította fel az érdekelt feleket
2009-01-06 Forrás: Vatikáni Rádió
A háború és a gyűlölet soha nem oldhatja meg a problémákat – hangsúlyozta XVI. Benedek vasárnap délben az Úrangyala elimádkozásakor. „Ma Jeruzsálem és a Szentföld pátriárkái és a helyi keresztény egyházak vezetői arra szólítják fel a híveket, hogy imádkozzanak a Gázai övezetben kirobbant konfliktus végéért, fohászkodjanak az igazságosság és a béke megvalósulásáért”
Arra buzdította őket, hogy vele együtt csatlakozzanak a szentföldi keresztények imáihoz. Hozzájuk hasonlóan fohászkodjanak „az áldozatokért, a sebesültekért, mindazokért, akik megtört szívvel félelemben élnek. Isten áldja meg őket ajándékaival: a tőle jövő vigasszal, türelemmel és békével”. A Gázai övezetből érkező drámai hírek azt mutatják, hogy a párbeszéd visszautasítása következtében a lakosság kimondhatatlanul súlyos helyzetbe kerül, ismét a gyűlölet és a háború áldozatává válik.

A háború és a gyűlölet soha nem oldhatja meg a problémákat - mondta Benedek pápa. Ezt bizonyítja a közelmúlt történelme is. Imádkozzunk tehát, hogy a jászolban született Gyermek késztesse mindkét felet, izraelieket és palesztinokat egyaránt a jelenlegi tragikus helyzet azonnali beszüntetésére.

A Mária ima elmondása előtt XVI. Benedek pápa arra szólította fel a híveket, hogy az elmúlt napok frenetikus ajándékvásárlási láza után szemléljék Krisztus születésének misztériumát. Még jobban mélyítsék el Karácsony jelentőségét, életünkben elfoglalt fontos helyét. Szent János evangéliumának előszavára utalva hangsúlyozta, hogy az evangelista szemtanúja volt egy hallatlan és emberileg felfoghatatlan újdonságnak, Isten megtestesülésének. Nem egy jól képzett rabbi, vagy egy jogtudós állításáról van szó, hanem egy egyszerű halász szenvedélyes tanúságtételéről.

Jánost magához vonzotta a názáreti Jézus. Társaságában töltött három évet és a többi apostollal együtt megtapasztalta szeretetét. Olyannyira, hogy saját magát gyakran Jézus „kedvelt tanítványának” nevezte. Szemtanúja volt Jézus kereszthalálának és feltámadásának, majd a többiekkel együtt részesült a Szentlélek ajándékában. Mindezekből a tapasztalatokból János azt a bizonyosságot vonta le, hogy Jézus a megtestesült Isten Bölcsessége. Isten örökös Szava, amely halandó emberré lett.

A Szentírást jól ismerő, valódi izraelita számára ez nem ellentmondás, sőt az egész Ószövetség beteljesedését jelenti: Jézus Krisztusban beteljesedik Isten misztériuma. Ez az Isten barátként szól az emberekhez és kinyilatkoztatja magát a Törvényben Mózesnek, a bölcseknek és a prófétáknak – mondta a pápa.

Minden férfinek és nőnek szüksége van arra, hogy mély értelmet adjon életének. Ehhez nem elegendők a könyvek, még a Szentírás sem. A betlehemi Gyermek nyilatkoztatja ki és közli velünk egy jó és hűséges Isten valódi arcát. Isten szeret és halálunkban sem hagy el bennünket.

Mária, Jézus Anyja volt az első, aki megnyitotta szívét és szemlélte a megtestesült Igét – folytatta XVI. Benedek. Egy egyszerű galileai lány ezáltal a „Bölcsesség székévé” vált. Mint János apostol, mi is arra kaptunk meghívást, hogy befogadjuk Máriát, hogy mélyen megismerhessük Jézust és megtapasztaljuk hűséges és kimeríthetetlen szeretetét. Ezt kívánta a pápa minden hívőnek az újév elején.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép