Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szűz Mária
A vörös fenyők a tó körül.  Topor M.
A felnőtt őssejt-kutatás elismerése – A COMECE üdvözli az orvosi Nobel-díj kitüntetettjeit
2012-10-09 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) október 8-án kiadott közleményében elismeréssel szól az embrionális őssejt-kutatás alternatívájaként számon tartott felnőtt őssejt-kutatásban elért eredményeikért Nobel-díjat kapott két tudósról a brit John B Gurdon-ról és a japán Shinya Yamanaka-ról.
A 2012-es pszichológiai és orvosi Nobel-díjat azért a felfedezésért kapták, miszerint az érett, egy bizonyos tevékenységre már szakosodott (specializált) sejtek módosíthatók oly módon, hogy ismét az embrionális (pluripotens, mindentudó) állapothoz hasonló állapotba kerüljenek.

Ez mérföldkő annak a kulcsszerepnek az elismerésében, amelyet a nem embrionális őssejtek játszanak az új, orvosi terápiák fejlődésében az embrionális őssejtek alternatívájaként. Következésképpen az új „Horizont 2020” elnevezésű EU kutatási programban a pénzügyi alapokat át kellene csoportosítani az etikailag problémát jelentő és technikailag, valamint gazdaságilag kevésbé ígéretes embrionális őssejt-kutatásról a felnőtt őssejt-kutatásra – figyelmeztetnek az uniós püspökök.

Tudományos szempontból az embrionális őssejt-kutatás eddig csalódást okozott és egyre kevésbé tölti be a hozzáfűzött klinikai elvárásokat. Figyelmet érdemel, hogy a közelmúltban a GeronCorp., az embrió-kutatással foglalkozó világvezető vállalat bejelentette: felszámolja őssejt kutató programját.

Folyamatos tudományos előrelépés történik az alternatív őssejt-kutatás területén (felnőtt őssejtek, amelyeket a köldökzsinórból vonnak ki), amely jobb perspektívát jelent a klinikai alkalmazások szempontjából. Már eddig is széleskörű klinikai eredményeket értek el vele, és nem vet fel semmilyen etikai jellegű problémát. A két tudósnak adott Nobel-díj elismeri ezt az erőfeszítést, hogy alternatívákat fedezzenek fel az embrionális őssejt-kutatással szemben. Felnőtt őssejteket programoznak újra, amelyek olyan embrionális sejtekké válnak, amelyek képesek a test bármely sejtjévé fejlődni.

Továbbá az embrionális őssejt-kutatás nem szabadalmazható az Európai Bíróság közelmúltbeli döntése óta, amelyet a Greenpeace kontra Brüstle ügy kapcsán hozott. A Bíróság világos meghatározása szerint az emberi embrió emberi petesejt, attól kezdve, hogy megtermékenyül vagy létrejön a klónozás eredményeként. A Bíróság továbbá megerősíti, hogy az embrionális őssejt-kutatás által kifejlesztett biotechnológiai találmányok nem szabadalmaztathatóak.

Az új tudományos eredmények és jogi döntések ellenére az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyitva hagyja a lehetőséget az embrionális őssejt-kutatás finanszírozása számára a „Horizont 2020” kutatási programban, amely jelenleg megvitatás alatt áll az Európai Tanácsnál és az Európai Parlamentben.

A COMECE végül kéri az EU intézményeket, hogy hozzanak döntést és szüntessenek meg minden kutatásfinanszírozást a „Horizont 2020” programban, amely emberi embriók elpusztításával vagy emberi embrionális őssejtek felhasználásával jár.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép