Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Koronázási jelképek
Feszület
Az evangelizáció: Isten tüzétől égni belül és bátran lángra lobbantani ezt a világban
2012-10-10 Forrás: Vatikáni Rádió
Akkor vagyunk evangelizálók, ha szívünkben él a tudatosság, hogy Isten cselekszik az egyházban, valamint, ha lángoló lelkesedéssel akarjuk hirdetni Krisztust a világban. Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a pápa az új evangelizáció témájával foglalkozó szinódus hétfő délelőtti első ülését. A Szentatya jelen volt a délelőtt 9-től fél 1-ig és a délután fél 5-től 7-ig tartó ülésen. - Ki Isten? És mi köze van az emberiséghez? A világegyetem csöndjében, a történelem fellegei mögött van-e Isten vagy nincs? Ezek a kérdések ma ugyanolyan aktuálisak, mint Jézus korában.
Az Evangélium annyit jelent, hogy Isten megtörte a csendet: megszólalt, létezik, ismer és szeret bennünket, belépett a történelembe. Jézus Isten szava, az Isten, aki velünk van, aki megmutatja nekünk szeretetét és velünk szenved a halálig és a feltámadásig. Ez az egyház válasza a nagy kérdésekre. Mégis hogyan tudjuk ezt eljuttatni a mai emberhez, hogy üdvözüljön? – tette fel a kérdést a pápa.

Magyarázatul XVI. Benedek a reggeli imaóra himnuszából indult ki és három lépésben foglalta össze ennek megvalósítását. Az első lépés tehát az ima. Az apostolok nem létrehozzák az egyházat kidolgozva egy alkotmányt, hanem imára gyűlnek össze és várják a Pünkösdöt. Nem mi hozzuk létre az egyházat, hanem Isten. Ha Isten nem cselekszik, a mi dolgaink elégtelenek lesznek. Csak Isten tehet tanúságot arról, hogy Ő maga szól hozzánk.

A második lépés tehát a hitvallás, ami magában hordozza a vértanúság elemét, vagyis, hogy a hit iránt ellenséges környezetben teszünk tanúságot, ahol fennáll a szenvedés és a halál veszélye is. Éppen ez biztosítja a hitelességet. A hit megvallása magában foglalja, hogy kész vagyok életemet is adni és elfogadom a szenvedést.

A hitvallásnak szüksége van egy „ruhára”, amely láthatóvá teszi, ez pedig a szeretet, ami egyben a harmadik lépés – mondta a Szentatya. Ennek a hatalmas erőnek kell égnie minden keresztény szívében, amelyből merítenie kell ahhoz, hogy maga körül lángra lobbantsa az Evangélium fényét. Ennek a szenvedélynek kell növekednie a hit által és át kell alakulnia a szeretet tüzében. A keresztény ember nem lehet „langyos”. A hit váljon a szeretet lángjává bennünk, amely valóban lángra gyújtja lényünket, ezáltal létezésünk nagy szenvedélyévé válik és lángra lobbantja a körülöttünk lévők szívét is. Ez az evangelizáció lényege – figyelmeztetett XVI. Benedek a püspöki szinódust megnyitó beszédében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép