Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Út  (A)
Az evangélikus általános iskolai hitoktatás fejlesztési terveiről adott tájékoztatást egyházunk vezetősége
2012-10-10 Forrás: Evangélikus.hu
2013. szeptember elsejétől életbe lépnek a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény azon paragrafusai, amelyek az általános iskolákban kötelezően választhatóvá teszik az erkölcstant, illetve a hit- és erkölcstant. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a 2012-es év során átfogó előkészületekbe kezdett, hogy a következő tanév indulása az új lehetőségekkel élni tudás és a zökkenőmentes átállás jegyében teljék – írta Gáncs Péter elnök-püspök és Kákay István Dezső országos irodaigazgató a lelkészekhez eljuttatott körlevelében.
„Az önkormányzati fenntartású iskolák 2013. január elsejével az állam fenntartásába kerülnek át. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 35. § (1) bekezdése értelmében 2013. szeptember 1-ével az állami általános iskolák 1. és 5. évfolyamán – ezt követően pedig felmenő rendszerben a többi évfolyamon is – bevezetik az erkölcstan órát; illetve a helyette választható hit- és erkölcstanórát, amelyet egyházi jogi személy szervezhet. Az evangélikus hit- és erkölcstan ennek köszönhetően bekerül a kötelező tanórák közé. Az óvodákban, a középiskolákban és a kollégiumokban a hitoktatás továbbra is szabadon választható marad” – írták a tájékoztatóban, majd így folytatták:

„Tervszerű fölkészülést és nagyfokú körültekintést igényel tehát a kötelezően választható hit- és erkölcstan-oktatás előkészítése már a 2012/2013-as tanévben is:

– 2013. március 1. és április 30. között történik az 1. évfolyamos általános iskolás tanulók beíratása a 2013/2014-es tanévre,

– 2013. május 20-ig pedig az 5. évfolyamos tanulóknak kell nyilatkozniuk a választásukról.

A MEE Országos Iroda Nevelési és Oktatási Osztálya elkészítette azon adatlapokat, amelyek segítségével a gyülekezetekben tervezhetővé válik az általános iskolai hittancsoportok szervezése a 2013 és 2017 közötti években. Az egyházmegyei szintű hitoktatás-fejlesztési tervek létrehozását a Nevelési és Oktatási Osztály az egyházmegyei hitoktatási megbízottak továbbképzésével, az adatlapok feldolgozásával és az egyházmegyei adatoknak az esperesi hivatalokba eljuttatásával segíti.

Az adatlapokat 2012. november 8-ig kérjük kitöltve és aláírva eljuttatni Rozs-Nagy Szilvia hittanreferensnek (MEE Országos Iroda, Nevelési és Oktatási Osztály, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A Nevelési és Oktatási Osztály december 10-ig elkészíti az összesített adatbázist.

A pontos adatszolgáltatással gyülekezeteinket és egyházunk egészét segíti a szakszerű felkészülésben. Köszönjük, hogy tevékeny részvételével támogatja az evangélikus hitoktatás rendszerének fejlesztését!” – zárult a levél.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép