Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás  (A.)
Boldog Jolán (1235-1298)
Forr a misebor
2012-10-11 Forrás: Erdély.ma
Régi hagyomány szerint minden évben a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendékei szüretelik le az érsekség 14 hektáron elterülő szőlőjét. A kispapok kora reggel indulnak a szőlőbe és nagy gonddal szedik le az ősrégi szőlőtőkék termését, amelyből aztán misebor érlelődik. A gyulafehérvári vár és a város közelében emelkedik a sajátos mikroklímájú Rózsamál domb.
A háttérben magas hegységek védik a szőlőtelepet, amelyen ősrégi erdélyi szőlőfajtákat is megtalálunk. De a Fehérleányka mellett megterem itt a meghonosodott Olaszrizling és a Szürkebarát is.

Tóth Csaba borszakértő, pincemester, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség magyarázza: itten nagyon régi szőlőfajták vannak és az egyik jellegzetessége a Rózsamálinak az, hogy itt van egy olyan része a szőlőnek, itt közvetlenül mellettünk, ahol most befejeztük a szüretet, ahol három fajta szőlő váltja soronként egymást. A Kövér szőlő, a Királyszőlő és a Járdovány. S ez így van ültetve, hogy egy sor Kövér, egy sor Királyszőlő, egy sor Járdovány.

Az érsekség szőlőjéből átlagban 25 ezer liter tiszta misebor kerül ki évente. A misebor sajátossága, hogy semmiféle vegyszer, vagy adalékanyag nem kerülhet bele. Azért is szüretelnek későn az érsekség szőlőjében, hogy a szőlő cukortartalma minél nagyobb legyen. Az egyhetes szüreten minden kispap részt vesz, összesen 42-en.

9 órakor kezdünk, délután öt órakor fejezzük be, egy órakor van egy közös ebédünk és a munkafolyamat az úgy történik, hogy vannak kispapok, a szedők és vannak külön csebresek, akik összeszedik a vedrekből a szőlőt és úgy viszik le a nagy csebrekbe – meséli Csíki Szabolcs a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola hatodéves kispapja.

A szőlőt nem csak szüretelik, hanem egész évben kapálják is a kispapok. A szüret közösségi élményt jelent számukra, mondják.

Már másodjára vagyok itt a teológiáról megszervezett szüreten és azért is nagy élmény mert kedves kispaptársaimmal szedhetem a szőlőt – mondja Kovács József, aki másodéves kispap a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán.

A miseborhoz már must formájában összevegyítve gyűjtik a fajtákat, azért, hogy minden plébániához ugyanaz a bor juthasson el. A gyulafehérvári érsekség pincéje 240 plébániát lát el miseborral. A bor jó híre miatt azonban vásárlók is bőven akadnak, ilyen például az Ortodox egyház, amely minden évben nagyobb mennyiségű bort vásárol fel Gyulafehérvárról.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép