Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Rákóczi fejedelem zászlaja
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem zászlaja 1617-ből
2012. Október. 14. - Évközi 28. vasárnap - "B" év
2012-10-14 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Valami hiányzik még belőled - Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” „Miért mondasz engem jónak?” – kérdezte Jézus. „Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!” „Mester – válaszolta –, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.” Jézus ránézett és megkedvelte.
„Valami hiányzik még belőled – mondta neki. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus azonban megismételte: „Gyermekeim, milyen nehéz bejutni az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Ezek szerfölött csodálkoztak és egymás közt kérdezgették: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges.” Mk 10, 17-27Valami hiányzik még belőled – Nemde paradoxon, hogy Jézus a gazdagságot tekinti hiánynak? Ma, de persze sokan régebben is, a tulajdonra úgy tekintettek, mint ami szabadságot és hatalmat, de legalábbis biztonságot nyújt. Van, aki házat vagy telket vesz, van, aki műkincseket gyűjt, hogy legyen tartaléka a nehéz időkre. Jézus azonban tanítványait arra tanította, hogy jótettekben gyűjtsenek tartalékot és a szegényekbe ruházzanak be. A váltás az egyik modellről a másikra nem könnyű. Sőt, kultúránk minden erővel azt sugallja, hogy a szegénység olyan, m int a betegség, és meg kell szabadulni tőle. Ha odafigyelünk a történetre, főleg a tanítványok hitetlenkedésére, rájövünk, hogy ez régen is így volt. A szegénységet erénynek betudni forradalmi gondolat.

Lemondás

Mindaddig, amíg ki nem próbálod. Emlékszem, 1988 tavaszán ott álltam a kiürített lakásban. Eladtam mindenemet, még a széket is, amin ültem, csak kértem, hagyják meg használatra, mintegy kölcsön, amíg az utolsó vevőt el nem búcsúztatom. Nagyon szabadnak éreztem magamat. Egy bőrönddel mentem ki a kanadai noviciátusba, és még azt is sokalltam, hisz cipelni kellett. Azt nem tudtam, hogy soha többé nem leszek ilyen szabad, mint akkor. Mert ismét gyűjtögetni kezdtem. Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán… És persze, a korral romlik a szemem.

Kiss Ulrich SJ


videó:

http://www.keresztenymagyarorszag.hu/forum/93
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép