Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Pécs: Szűz Mária szobor
Rózsák
Száztíz éves a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom
2012-10-27 Forrás: Erdély.ma
Ünnepel a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia. Ma 11 órától hálaadó szentmisén emlékeznek meg a belvárosi katolikus templom felszentelésének száztizedik évfordulójáról, a templom kertjében pedig leleplezik Márton Áron püspök szobrát, mely csütörtökön érkezett a megyeszékhelyre.
Gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi római katolikus püspök 1902. október 26-án látogatott Sepsiszent­györgy­re, hogy felszentelje a körülbelül 2500-as lélekszámú katolikus közösség templomát, a korabeli sajtó szerint az esemény megmozgatta az egész várost – idézte fel lapunknak Szabó Lajos kanonok.

A templomépítésről a 19. század végén döntöttek, s az anyagiakból oroszlánrészt vállalt az Erdélyi Római Katolikus Státus, tőlük kapta az egyházközség a legnagyobb adományt, az akkori önkormányzat a területtel járult hozzá, természetesen közadakozás is indult, s maga az erdélyi püspök, Majláth Gusztáv Károly jelentős összeget juttatott a kis katolikus közösségnek.

Ado­mányok érkeztek a vármegye vezetőségétől, s a tehetősebb réteg, a földbirtokosok szintén hozzájárultak a templomépítéshez, melynek munkálatait a csíkszépvízi származású lelkész, majd sepsiszentgyörgyi plébános, Fejér Manó irányította. Az építkezést az tette indokolttá, hogy a mostani templom helyén álló, a 19. század derekán létesített kőtemplomot a várossal együtt fejlődő, bővülő közösség kinőtte.

„Az évfordulóhoz két nagy esemény is kötődik: XVI. Benedek pápa néhány nappal ezelőtt hirdette meg a hit évét, és ennek első megnyilvánulása lesz templomunk ünnepe, s szintén ehhez kapcsolódik Márton Áron püspök szobrának felszentelése” – fejtette ki a kanonok.

A szobrot eredeti terv szerint a püspök halálának harmincadik évfordulójára szerették volna elkészíttetni, de az anyagiak nem tették lehetővé a templom újrafödése okán, így csak mostanra készülhetett el Vargha Mihály szobrászművész alkotása, az öntésre pedig Szovátán, Sánta Csaba művész műhelyében került sor.

A püspök ülőszobra Márton Áront, a tanítót szimbolizálja: bár fizikailag már nincs közöttünk, szelleme, tanítása, életpéldája egész közel áll hozzánk – mondta Szabó Lajos kanonok. Emlékeztetett: a nagy püspök nyugdíjazásakor körlevélben búcsúzott a hívektől, s annak egyik mondata ma is igen időszerű: őrizzétek azt a szent hitet, amit őseinktől kaptunk. A hit évét pedig Márton Áron szellemében szeretnék egyházközségükben megélni.

Demeter Virág Katalin
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép