Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

III. Miklós
Arra gondoltam
„Az életszentség a szeretet győzelme a halál felett”
2012-11-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Mindenszentek ünnepén, november 1-jén, csütörtökön délben a Szentatya dolgozószobájának ablakából Úrangyala imádságot mondott a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel. Tanítását a liturgikus ünnepnek szentelte, amely az emberiség kettős horizontjáról való elmélkedésre hív. Ezt jelképesen az „ég” és „föld” szavakkal fejezzük ki – mondta a Szentatya. A föld a történelem folyására utal, míg az ég az örökkévalóságra, az Istenben való teljes életre vonatkozik.
Az egyháznak is megvan ez a kettős dimenziója, vagyis a földi élet és a Mennyei Jeruzsálem. Ezt a két valóságot a szentek szeretetközössége egyesíti: olyan valóság ez, amely a földi élet során kezdődik meg és az égben, a Mennyek Országában teljesedik ki. Krisztus az, aki Isten és a Vele való szeretetközösség, a béke felé vezet bennünket. János evangélista írja: „Jézus meg fog halni a népért.

De nemcsak a népért, hanem azért is, hogy Isten szétszórt fiait összegyűjtse” (Jn 11,52). Jézus műve az Egyházban folytatódik tovább, amely elválaszthatatlanul „egy”, „szent” és „katolikus” – magyarázta a Szentatya. Kereszténynek lenni, az egyházhoz tartozni valójában azt jelenti, hogy megnyílunk erre a szeretetközösségre.

Ezen a napon a szenteket ünnepeljük, köztük azokat is, akiket csak Isten ismer. A szentek mélyen megélték a keresztény szeretetközösséget. Krisztus vált bennük egyéni módon láthatóvá a Szentlélek működése által a Szentíráson és a Szentségeken keresztül.

A Krisztussal való szeretetközösség az Egyházban nem semmisíti meg a személyiséget, hanem ellenkezőleg, megnyitja és átváltoztatja azt a szeretet erejével és már itt a földön az égi dimenziók magasságába emeli. Ez az Isten Fiához való hasonulást jelenti megvalósítva Isten tervét, Aki az embert a saját képmására és hasonlatosságára teremtette. A Krisztushoz való hasonlatosság azonban megnyit a másokkal való szeretetközösségre is, akik misztikus Testének tagjai, és ez maga az Egyház.

Mindenszentek ünnepén betekintést nyerhetünk ebbe az életbe, amely az isteni szeretetre és az embertársakra való nyitottságra vezet el bennünket. Ezzel a reményteli hittel tisztelegjünk a szentek előtt és készüljünk arra, hogy megemlékezzünk halottainkról. A szentek életében láthatjuk a szeretet győzedelmeskedését az egoizmus és a halál felett, továbbá azt, hogy Krisztus az örök életre vezet bennünket, értelmet ad a jelennek.

Szűz Máriához imádkozva kérjük közbenjárását az örök életbe vetett hit kegyelméért és a halottainkkal való valódi szeretetközösségért – fohászkodott a Szentatya Mindenszentek ünnepén mondott Úrangyala imádsága alkalmával.

Ezt követően több nyelven is köszöntötte a Szent Péter teret megtöltő híveket, zarándokokat. A szokásokhoz híven franciául, angolul, németül, spanyolul és lengyelül röviden összefoglalta tanítását. Olasz nyelven köszöntötte Ovidio Poletto nyugalmazott püspököt, aki az észak-itáliai Pordenone-Concordia egyházmegye híveivel érkezett Rómába, továbbá üdvözölte a modenai fiatalokat, akik most részesültek a Bérmálás szentségében. Végül pedig minden jelenlévőnek szép Mindenszentek ünnepét kívánt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép