Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Nemeskér Evangélikus templom
Szentháromság szobor Veszprémben, Topor M.
Évszázadok óta a környei búcsú az első
2009-01-06 Forrás: Evangélikus Egyház
A település többek között arról is nevezetes, itt tartják hazánkban az év első búcsúját. Így van ez már az 1800-as évek vége óta, hiszen az itt épült katolikus templomot a Három Királyok tiszteletére szentelték fel. A hideg, fagyos idő ellenére meglepően sokan voltak akik elhozták portékáikat, édességeket, más finomságokat, játékokat, apró ajándékokat.
A templom belsője, freskói is erről árulkodnak, a főoltár képen például a Háromkirályok látogatása látható a kis Jézusnál, de Krisztus megkeresztelkedése és a kánai mennyegző is díszíti a mennyezetet.
A mise után, amelyet hagyományosan Sándor atya celebrált, az évszázados hagyomány folytatódott. A sportpályánál ekkora már kipakoló árusokhoz, hintásokhoz siettek az emberek, főleg a kisgyermekesek.

Meglepő, de még a hintások is felállították pörgő-forgó szerkezeteiket. Legalább tucatnyi árus pakolta ki holmijait. A búcsúsok pedig nemcsak Komárom-Esztergom Megyéből, de Győr-Moson-Sopron és Fejér megyéből is érkeztek.

Az egyik legrégebbi vásározó Komáromból érkezett. Marcsa Sándor és felesége Erika éppen 21 éve,hogy eljönnek Környére, az első búcsúba. Színes lufballonjaik már messziről jelzik, az idén is itt vannak. Fagyoskodnak, de mint mondják volt ennél rosszabb idő is.

Panaszkodnak, nem igazán járnak már az emberek búcsúba, pedig az ilyen eseménynek még mindig van hangulata. Inkább elmennek a bevásárlóközpontokba, plázákba, ahol legalább meleg van. Azért szállingóznak a népek. András például lányával Petrával érkezik. Helybéliek, minden évben kijönnek a ide, apró ajándékokat, édesség nélkül soha nem mennek haza. Sass Regina és testvére Nikolett mivel még kicsik, természetesen anyukájukkal érkeztek. Eljöttek a nagymamához és persze kilátogattak a búcsúba is. Kis kesztyűk, gyűrűk az ujjacskákra és nyalóka volt, amit találkozásunkig vásároltak.

Az egyik Győrből érkezett árus arról mesél, hogy szinte minden évben itt van, és nem csak a búcsú, hanem a nyári sörfesztivál állandó résztvevője. Szerencsére már volt néhány család, aki nála vásárolt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép