Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Sopron Evangélikus templom
„Az egyházzene életre kelti a hitet és kifejezi Isten csodálatos szépségét”
2012-11-10 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa november 10-én, szombaton délben fogadta a Szent Cecília Olasz Egyesület által rendezett találkozó mintegy 6000 résztvevőjét, akiket nagy szeretettel köszöntött a vatikáni VI. Pál teremben. Az egyházzenével és énekkel foglalkozó szervezet összejövetelét a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából rendezte, amelynek keretében a résztvevők tanulmányozták a zsinat liturgiáról szóló tanítását, azon belül is az egyházzenére vonatkozó részekre fordítottak kiemelt figyelmet.
A Szentatya az új evangelizációnak szentelt Hit éve kapcsán hangsúlyozta, hogy az egyházzene fontos szerepet tölt be a hit megerősítésében és az új evangelizációra irányuló tevékenységben.

Felidézte Szent Ágoston alakját, akinek megtéréséhez nagyban hozzájárult a liturgikus zene és ének. A zenének ugyanis nagy kommunikatív ereje van, amely különleges módon hozzásegít Isten Szavának befogadásához. Szent Ágoston Vallomások című írásának tizedik könyvében ír a zene nagy hatásáról életében megtapasztalva annak csodálatos erejét Isten Szavának befogadása során. Az egyházzene táplálja és hozzájárul a hit kifejezéséhez is. Benedek pápa a Szent Cecília Egyesült tagjaihoz szólva hangsúlyozta: „Az énekkel imádkoztok és imára hívtok, részt vesztek a liturgikus imában és énekben, amely átöleli a teremtett világot a Teremtő dicsőítésében”.

A Szentatya ezt követően az egyházzene és az új evangelizáció közötti kapcsolatról fejtette ki gondolatait. A liturgiáról szóló zsinati konstitúció emlékeztet az egyházzene jelentőségére az „ad gentes” misszióban és a népek zenei hagyományainak megbecsülésére buzdít. Az egyházzenének nagyon fontos feladata van Isten felfedezésében is, mint ahogyan erről tanúságot tesz Paul Claudel francia költő is, aki a párizsi Notre Dame székesegyházban a Magnificat-ot hallgatva tért meg.

Az egyházzenét hallgatva számos embert mélyen megérintett Isten szépsége és sokan ezáltal kerültek újból közel Hozzá. A Szentatya ezért arra buzdította az egyházzenével foglalkozó híveket, hogy törekedjenek a liturgikus ének minőségének javítására és becsüljék meg az egyház nagy zenei hagyományait, amely a polifóniában és a Gregorián énekben nyilvánul meg magas szinten. Mindazok, akik az éneklés talentumát hordozzák, a liturgikus szertartások során dalra fakaszthatják sok ember szívét – zárta a Szent Cecília Olasz Egyesület tagjaihoz intézett beszédét Benedek pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép