Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mária
A novemberben is csodás Balaton-part
„Az idősek a társadalom számára gazdagságot és értéket jelentenek”
2012-11-12 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa november 12-én, hétfőn délelőtt 11 órakor látogatást tett a római Gianicolo-dombon lévő „Viva gli anziani” (Éljenek az idősek) idősek otthonában, amelyet a Sant’Egidio Közösség működtet. Az eseményre a „Tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás” európai éve alkalmából került sor.
XVI. Benedek pápa az intézményben egy órát töltött, amelynek során beszédet intézett az otthon lakóihoz. Köszöntötte Marco Impagliazzo-t, az intézmény elnökét, továbbá Andrea Riccardi-t, a Szent Egyed Közösség alapítóját, Matteo Zuppi főpásztort, Róma történelmi belvárosának segédpüspökét, és Vincenzo Paglia érseket, a Család Pápai Tanácsának elnökét.

„Mint Róma püspöke, és mint a kortársait meglátogató idős ember jöttem el közétek” – kezdte beszédét a pápa. Mély meggyőződésének hangot adva elmondta, hogy „nagyon szép időskorúnak lenni”! Az emberi élet minden korszakában fel kell tudni fedezni az Úr jelenlétét és áldását és mindazt a gazdagságot, ami ezzel jár. Benedek pápa hangsúlyozta: sohasem szabad a szomorúság börtönébe kerülni. Az időseknek ugyanis megadatott a hosszú élet ajándéka. Ebben a korban is jó élni még a korlátolt körülmények ellenére is. A Szentatya arra buzdította a jelenlévőket, hogy arcukon mindig tükröződjön Isten irántuk érzett szeretetének öröme!

A Bibliában a hosszú élettartam Isten áldását jelenti, olyan ajándék, amelyet értékelni és értékesíteni kell. A mai hatékonyságra és haszonszerzésre törekvő társadalom ezt nem mindig látja így, olykor nem produktívnak értékelve az időseket. A családoktól kiindulva egészen a civil intézményekig nagyobb elköteleződés szükséges annak érdekében, hogy az idősek saját otthonukban tudjanak élni – hangoztatta a Szentatya. Ugyanis az életbölcsesség, amelynek hordozói, a társadalom gazdagságához járul hozzá. A társadalom az alapján is értékelhető, hogy hogyan bánik az idősekkel és a közéletben milyen helyet biztosít nekik. Aki az időseket támogatja, az életet támogatja, aki befogadja őket, az életet fogadja be! – hangoztatta a pápa.

Ezt követően kitért a Szent Egyed Közösség munkájára, amellyel az időseket támogatja különböző kezdeményezéseivel. Hangsúlyozta: amikor az élet törékennyé válik, attól még nem veszít méltóságából és értékéből. Az emberi fejlődés és nevelés sem igazi akkor, ha nem jön létre termékeny kapcsolat az idősekkel. Az idős emberek élete nyitott könyvként szolgál, amelyben a fiatalok értékes tanácsokra lelhetnek életük során – magyarázta a Szentatya.

Benedek pápa beszéde végén arra buzdította az idősek otthonának lakóit, hogy sose bátortalanodjanak el, ugyanis nagy gazdagságot jelentenek a társadalomnak. Ugyanakkor ez az életkor az Istennel való kapcsolat elmélyítésére is szolgál. Csodálatos példa erre Boldog II. János Pál pápa tanúságtétele. Imádkozzatok az egyházért, a pápáért, a világ szükségleteiért, a szegényekért annak érdekében, hogy szűnjön meg az erőszak. Az idősek imáikkal megvédhetik a világot, ezért fohászaitokba ajánlom az egyház javát és a világ békéjét. A pápa szeretettel van irántatok és számít mindnyájatokra – mondta a Szentatya, majd Szűz Mária oltalmába ajánlotta az idősek otthonának közösségét és apostoli áldását adta rájuk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép