Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

leánykökörcsin, Topor M.
Kiállítás képei
2012. November. 18. - Évközi 33. vasárnap - "B" év
2012-11-18 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Azt a napot vagy órát senki sem tudja - Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullnak az égről, és a mindenséget megtartó erők megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel, Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a világ négy tájáról,a föld szélétől az ég határáig.
Vegyetek példát a fügefáról: Amikor zöldellni kezd és leveket hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van már, az ajtó előtt. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha le nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya. Mk 12, 38-44


Azt a napot vagy órát senki sem tudja – Míg napjaink látszólag kiszámíthatóak, az éves szabadság éppúgy, mint ünnepeink, a legizgalmasabb pillanatot hiába várnánk, nincs előjegyezve a naptárban! Igaz, időről időre házalnak a világvégével, és egyesek éppenséggel idén decemberben is újra – ki tudja hányadszor – várják a világvégét, és biztos, ami biztos, bevásárolnak, de valamikor csak-csak elfogadjuk, hogy Joe Black akkor jön, amikor neki tetszik, és a globális Joe Black még kiszámíthatatlanabb. Itt nem segít Nostradamus sem, vagy Malakiás püspök, aki szerint a következő, 12. pápa lesz az utolsó. Ezek a „próféciák” sok bestsellert szültek, de népszerűségük mit sem változtat azon, hogy szöges ellentétben állnak a kinyilatkoztatással, az evangéliummal. A megjövendölt események persze bekövetkezhetnek, csak épp kiszámíthatóságuk nem más, mint babona.

Beérett?

Jézus szavai e téren egyértelműek: még ő maga sem ismeri a napot vagy órát, és e bizonytalan fogalmazás is jelzi, hogy az esemény nem határolható be még megközelítően sem. Miért is törődünk ezzel, amikor ugyanő kijelenti, hogy igéi örökök, miközben a világ mulandó? Mégis, a bizonytalanság nem olyan nagy, mint tűnik: meg tudjuk tudni, amikor valóban közel az idő. Addig minek nyugtalankodjunk? Hisz a Vég a Dicsőség kezdete? Mit törődünk az ígért sötétséggel, ha tudjuk, hogy ez csak előjele annak, hogy összegyűjt minket az Emberfia?

Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép