Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A Circus Maximus méretei
Közeli oldalról
Ady Endrére emlékeztek Érdmindszenten
2012-11-21 Forrás: Erdély.ma
Szombat reggel az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre születésének 135. évfordulóján, szülőfalujában, Érmindszenten ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, illetve a Szatmárnémeti Kölcsey Kör által immár tizenharmadik alkalommal megszervezett Érmindszenti zarándoklat harmadik és egyben utolsó ünnepnapja.
A település református templomában összegyűlt ünneplők serege Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének, illetve Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye pasztorális helynökének igehirdetését hallgathatta meg.

A Kárpát-medence számos területéről érkező több száz megemlékező az ökumenikus istentiszteletet követően átvonult a költő szülőházának udvarára, majd az Ady-versekkel és dalokkal színesített szónoklatok sorozatával folytatták a megemlékezést.


Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta, hogy bár Adyt elsodorta a sors otthonról, mindig hazatért szülőfalujába, hiszen itt találta meg lelki nyugalmát: „Minden szülőföldjét elhagyó személynek azt tanácsolom, hogy Adyhoz hasonlóan, térjenek gyakran haza, hiszen csak ott lelnek valós önmagukra, lelki nyugalmukra. Ez a kis falu, mint sok más kis erdélyi település is nagy embereket adott a magyar társadalomnak. Vigyázzunk ezekre a kis magyar közösségekre, hogy továbbra is nagy költőnkhöz hasonló személyiségeket adjanak nekünk és világnak."

„Ma, amikor a magyarságot oly sok megpróbáltatás éri, és amikor a széthúzás ismét nagy méreteket ölt, szükség lenne Ady Endre ostorára" – hangsúlyozta a következő felszólaló, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. „Azt mondják, egy költő addig él, amíg műveit olvassák. Ady eddig 135 évet élt és remélhetőleg tovább is élni fog" – tette hozzá Szentmártoni.

Az ünnepli szónoklatokat követően Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye egykori esperes, a Szatmár-németi református egyházközség lelkipásztora adta át az Ady Endre emlékmúzeum gondnokának a Hegedűs Lóránt református püspök négy kötetes Ady Endre 1148 versének elemzését tartalmazó művét. Ezt követően valamennyi szervezet, köztük a Szatmár Megyei RMDSZ is koszorúkat helyezett el Ady Endre szobránál.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép