Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Tintoretto: Az utolsó ítélet
Topor márta  Élő szobor a Navona-n
Az anglikánok nemet mondtak a nők püspökké szentelésére
2012-11-23 Forrás: Vatikáni Rádió
Vártalan eredmény született az anglikán szinódus szavazása után, amely elutasította a nők püspökké szentelésének lehetőségét. „Ez a döntés azonban még nem jelenti a történet végét” – hangsúlyozta a BBC rádiójában Rowan Williams canterburyi érsek, anglikán prímás.
A pontos szabályokhoz kötött három részre osztott szinódusi szavazási rendszer kétharmados többséget kíván a javaslat elfogadásához.

Rowan Williams anglikán prímás és utóda, Justin Welby püspök egyaránt igennel szavazott a női püspökszentelés ügyében. Az anglikán püspöki szinódus három éven belül ismét napirendre tűzheti a kérdést az esetleges jóváhagyás reményében – olvasható az Osservatore Romano vatikáni napilap cikkében.

A canterburyi érsek a döntéssel kapcsolatban megjegyezte: „Hangsúlyozni kell, hogy a nők püspökké szentelésének kérdése jelentős támogatást kapott és ez az a tény, amiből újra kiindulhatunk”. Ezt a folyamatot a továbbiakban az új anglikán prímás vezeti majd, aki 2013-tól kezdi meg szolgálatát. Welby püspök a szavazás előtt az anglikán szinódus támogatását kérte hangsúlyozva, hogy Anglia Egyházának meg kell mutatnia hogyan fejlődik küldetésében nem a megosztottság, hanem a különbözőség jegyében”. Rowan Williams prímás szerint rendellenesnek számít, hogy a nők nem kerülhetnek az egyházi hierarchia legmagasabb posztjaira.

Az anglikán egyház 1992-ben fogadta el a nők pappá szentelését, a püspökké szentelést azonban nem engedélyezi teológiai magyarázatot adva a kérdésre. Végül Anglia Egyháza jegyzékében közli, hogy az ügyet a következő szinódus alkalmával, 2015-ben lehet újratárgyalni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép