Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Angyalka a hintán (A)
Czestochowa kegykép
Patrocíniumot tartottak Nagykárolyban
2012-11-24 Forrás: Magyar Kurír
A Kalazanci Szent József iskola ünnepén, a nagy iskolaszervező példáján keresztül buzdítottak: az Istenben bízó embert megsegíti az Úr. Józsa János sajtóreferens beszámolója. - Tanárok, diákok, szülők, támogatók, barátok, az iskolával közösséget vállalók vettek részt november 23-án Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum névadójának és védőszentjének ünnepén, a patrocíniumon. Az ünnepség tíz órától szentmisével vette kezdetét a Kalazanci Szent József-templomban, ahol Schönberger Jenő püspök paptársaival együtt mutatta be a legszentebb áldozatot.
A szentmise elején a főpásztor kérte Isten áldását Kalazanci Szent József közbenjárására, az iskola tanár- és diák-közösségére, a szülőkre és minden résztvevőre. A szentbeszédet mondó Ruppert József piarista atya Kalazanci Szent József iskolaépítő és –szervező tevékenységét emelte ki; azokat az újításokat, amelyeket ő vezetett be egykor az oktatásba: megszervezte az ingyenes közoktatást, a tanári kar rendszerét, tanári továbbképzést tartott, konferenciákat indított, megreformálta a latin nyelv tanulását, újszerű tankönyveket szerkesztetett, iskolán kívüli tevékenységeket, szülői értekezleteket tartott, spirituálist nevezett ki, az idősebb diákokat a kicsikkel való foglalkozásra kérte.

„Kalazanci által is beigazolódott a régi közmondás, miszerint, akinek Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá. Kalazanci Szent József nem pedagógus, hanem pap volt, de amikor rádöbbent, hogy neki kell vállalnia ezt a feladatot, akkor elkezdett dolgozni, imádkozni, gondolkodni azon, hogyan lehet egyre jobban csinálni. Tevékenysége révén iskolái nagy hírnévre tettek szert; sorra nyíltak Itálián belül és azon kívül. Kalazanci példa számunkra, hogy az Istenben bízó embernek, aki a másik javát keresi, az Úr Isten ad segítséget, ötleteket, gondolatokat. A nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum szellemében és törekvésében megegyezik egy piarista iskolával. Éppen ezért, az az áldás, amelyet Kalazancius atyánk halálos ágyán, jövendő diákjainak adott, ennek az iskolának a diákjaira is érvényes, és segíti őket, hogy jó lélekkel éljenek itt, szeressék ezt az iskolát, és innen eltávozva békés, boldog, szép életet tudjanak élni” - hangzott el a homíliában.

A szentmise után a Szent László Közösségi Házban folytatódott az ünnepség, ahol Poszet Anikó igazgató köszöntötte a vendégeket, tanárokat és diákokat, majd Schönberger Jenő püspök szólt az egybegyűltekhez, méltatva Kalazanci Szent József nevelő és oktató tevékenységét. További köszöntőbeszédek hangzottak el megyei és városi elöljáróktól. Ezt követően a diákok ünnepi műsorára került sor. A patrocínium végén díjazták a csütörtökön zajlott Kalazanci Szent József versenyen legjobb eredményeket elért diákokat, csapatokat, valamint Az én misszióm az életben rajzverseny legügyesebb alkotóit - írta Józsa János sajtóreferens.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép