Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Murillo: A Szeplőtelen Szűz
Karika fatemploma
BE KELLETT ZÁRNI AZ ORSZÁG 2. LEGMAGASABB TORNYÚ TEMPLOMÁT!
2012-11-26 Forrás: Csukor Árpád
A torony annyira rossz állapotba került, hogy ma már szemmel láthatóan megdől. Korábbi beázások eredményeképpen a tartógerendák elkorhadtak és ez statikailag is veszélyezteti a torony stabilitását. A tartógerendázat tavasz óta 12 cm-t süllyedt. A felújítás költsége 50 millió Forint, ez messze meghaladja az Egyházközség lehetőségeit. Gyűjtést kezdeményezünk azért, hogy legalább a pályázathoz szükséges önerőt, és kisebb költségeket tudjunk finanszírozni.
A bátaszéki templom száz évvel ezelőtt az itt élők munkáját hirdetve épült meg.

A monumentális épület karbantartása az utódokra nagy terhet ró, és ezt a terhet a bátaszékiek időről időre képesek felvállalni.
Templomunk az elmúlt évtizedekben kívül-belül megújult. A 80-as években újjáépült a teljes tetőzet, a templombelső festése is ebben az időben készült el. A belső térben a főoltár, mellékoltárok tisztítása, a stációk felújítása, az orgona újjáépítése, új vetítőrendszer és harangvezérlés mind-mind a helyi lakosok összefogásának és áldozatkészségének eredményeképpen jöhetett létre.

A templom karbantartása az Egyházközséget újabb hatalmas feladat elé állította.

A torony annyira rossz állapotba került, hogy ma már szemmel láthatóan megdől. Korábbi beázások eredményeképpen a tartógerendák elkorhadtak és ez statikailag is veszélyezteti a torony stabilitását. Tavasszal egy pályázat kapcsán felmérettük az állapotát és részletes szakvéleményt valamint költségvetést készíttettünk. A pályázat nem sikerült, és októberben ismét megvizsgáltattuk. Kiderült, hogy az állapota tarthatatlan, sürgős beavatkozásra van szükség.

A tartógerendázat tavasz óta 12 cm-t süllyedt. A felújítás költsége 50 millió Forint, ez messze meghaladja az Egyházközség lehetőségeit. Gyűjtést kezdeményezünk azért, hogy legalább a pályázathoz szükséges önerőt, és kisebb költségeket tudjunk finanszírozni.

Nehezítette életünket, hogy szeptember elején egy villámcsapás miatt túlfeszültség keletkezett. Ez károsította a riasztóberendezést, az orgonát, a harang vezérlését, az erősítő berendezést és az elektromos hálózatot. A javításra ki kellett fizetnünk 350.000 Ft-ot. Bár van biztosítás a templomra, de nem tudjuk, mikor fizet a biztosító és mennyit.

Az Egyházközség az egyházi hozzájárulásból és a hívek adományából tartja fenn magát.

Az utóbbi időben a kiadások megnőttek, és egyre kevesebb az az összeg, amelyet az emberek képesek vállalni közösségük fenntartása érdekében. Ugyanakkor szárnyra kaptak olyan alaptalan rágalmak, amelyek az egyházi alkalmazottak dőzsöléséről szólnak, valamint arról, hogy a kántor az egyház pénzén építkezik. Ez nem igaz, az Egyházközség anyagi lehetőségei nem engednek meg fölösleges kiadásokat, kántor úr az építkezést teljes mértékben saját erőből végzi, az Egyházközség ehhez semmiféle összeggel nem járult hozzá.

Mivel a fent vázolt okok miatt az Egyházközség anyagi helyzete kritikussá vált, kérjük azokat, akik fontosnak tartják közösségünket, hogy az egyházi hozzájárulás befizetésével legyenek szívesek csökkenteni anyagi terheinket.Herendi János
apát-plébános


A Római Katolikus Egyházközség közleménye


Cím: 7140 Bátaszék, Szabadság u. 1.
Tel: 06-74-492-903Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép