Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

BUÉK mindenkinek
Szent József tiszteletére szentelt templomot
Az ortodox egyházak most ünneplik Karácsonyt
2009-01-09 Forrás: Vatikáni Rádió
A Juliánusz naptárt követő keleti egyházak január 7-én ünneplik a Megváltó születését, ahogy erre XVI. Benedek pápa is emlékeztetett az Úrangyala elimádkozásakor. Az orosz ortodox hívek ezekben a napokban hosszú sorokban járulnak II. Alekszij pátriárka sírjához, aki mint ismeretes, december 5-én hunyt el. Az ortodox egyházfőre a halálát követő negyvenedik napon, január 13-án emlékeznek majd ünnepélyes keretek között.
Antonio Mennini címzetes érsek, moszkvai apostoli nuncius a Vatikáni Rádiónak megerősítette, hogy igen élő a pátriárka emléke a hívek, a papok és a püspökök körében egyaránt. Bár már megkezdték az előkészületeket az utódát megválasztó zsinathoz, melyet január 25-én nyitnak meg ünnepélyesen, az orosz ortodox egyház egy emberként imádkozik II. Alekszij lelki üdvéért. A nuncius személyesen többször is fölkereste az Urunk megjelenése székesegyházban a pátriárka sírját, ahova hívek tömegei járulnak, köztük sok fiatal is.

Karácsony jó alkalom a katolikusok és ortodoxok közötti szeretetközösség megújítására is, amikor hagyományosan elküldik egymásnak jókívánságaikat az egyházfők. Így volt ez II. János Pál és most XVI. Benedek pápasága idején is. Az ortodox ünnepet nem annyira a jászolkészítés, mint inkább az ikonok használata jellemzi. Ugyanakkor az utóbbi években megjelentek a kis terrakotta jászlak is Oroszországban, amit a hívek nagy örömmel fogadnak - tájékoztat róla a moszkvai nuncius.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép