Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  Egyik oldalhajó
trombitáló angyal
Vita az ortodox templom építése körül
2009-01-09 Forrás: Evangélikus Egyház
A 4 ezres Nyárádszereda lakosságának több mint kilencven százaléka magyar és nem igazán érti, mi szüksége van a településen élő 10 ortodox családnak egy harmadik templomra. De igazából a főtér történelmi arculatát féltik, amelynek szerves része az a park is, amelyet vitatott körülmények között telekkönyvezett saját nevére 1990-ben az ortodox egyház.
A Nyárádszereda központjába szánt ortodox templomot alapkövét Karácsony másodnapján ünnepélyes keretek között tették le. Egy fakereszt jelzi a majdani szentély helyét. A jelképet azonban valaki szilveszter éjszakáján letörte.

Livia Popa a Maros megyei Rendőr-főfelügyelőség szóvivője elmondta: "elsején értesített minket a nyárádszeredai rendőrség, hogy bűncselekmény történt a városkában. A helyszínre kiszállt csoport felvette a nyomokat és megállapította, hogy mikor történhetett az eset. Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás".

A terület tulajdonjogáról és rendeltetéséről évek óta folyik a vita. A város köztulajdonát képező piactér egy részét 1938-ban a román közigazgatás a helyi görög katolikusoknak adományozta templomépítés céljából. Tíz évvel később azonban Románia – szovjet mintára – betiltotta a görög katolikus vallást, javait pedig az ortodox egyháznak adta.

Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere hozzátette: „1990-ben, mivel a görög katolikusok vagy római katolikusok vagy reformátusok lettek, időközben az ortodox egyház magának íratta, tehát telekkönyvezte a görög katolikusoknak adományozott 10 ári területet, …és 2007-be tudtuk meg és azóta folyik a per közöttünk”.

Az első pert 2001-ben indították, a bíróság azonban elutasította a keresetet, mivel a terület tulajdonjogáról kormányhatározatnak kell döntenie. Miután rendelet mondta ki, hogy a vitatott terület parknak minősül és Nyárádszereda város közvagyona, az önkormányzat 2005-ben újabb pert indított.

F.Iszlai Ildikó, Nyárádszereda önkormányzatának jogtanácsosa azt mondta: „az 1990-ben az ortodox egyház által beirt telekkönyvi bejegyzést próbáltuk megsemmisíteni, töröltetni. Itt a kifogása az volt a bíróságnak, hogy nincsen a helyi tanácsnak ehhez sem törvényes joga és gyakorlati haszna se, hogyha egy beírást, az ortodox egyháznak a beírását törölnék, mert a görög katolikus egyház lenne a következő tulajdonos és nem a helyi tanács”.

Több érvényben levő jogszabály, helyi tanácsi határozat is tiltja a közterületen való építkezést, illetve a zöldövezetek beépítését. A kereszt felállítására az ortodox egyház nem kapott építési engedélyt.

A kialakult helyzetről nem szivesen nyilatkoznak az emberek, általános vélemény, hogy az ortodox egyházzal nem lehet szembemenni, a templom mindenképpen felépül. A lakosok egy csoportja nyílt levélben kéri a magyar politikus segítségét, az egyik helyi képviselő pedig népszavazást is javasol, hogy a közakarat döntsön a városközpont arculatának további sorsáról.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép