Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A Szűz és a Gyermek egy árkád előtt
Ablak
Mária ünnepén diakónust szentelt a veszprémi érsek
2012-12-10 Forrás: Magyar Kurír
A Boldogságos Szűzanya Szeplőtelen Fogantatásának ünnepén Márfi Gyula veszprémi érsek diakónussá szentelte Laposa Norbertet, a Boldog Gizella Szeminárium növendékét a Szent Mihály-székesegyházban. A szentmise keretében történő szertartás kezdetén Varga István, a szeminárium rektora az Anyaszentegyház nevében felkérte a főpásztort a jelölt növendék diakónussá szentelésére, megerősítvén: a szentelendő méltó a szerpapság felvételére.
Szentbeszédében az érsek a Mária-hitigazságokról szólt, végigkísérve a dogmafejlődés útját az efezusi zsinattól (V. század) – mely kimondta Mária Istenanyaságát – az utolsó (ötödik) dogma elfogadásáig, amelyet XII. Piusz pápa mondott ki a Szűzanya mennybevételének hitigazságáról 1950-ben. A Szeplőtelen Fogantatás dogmája is csak a XIX. században (1854-ben) nyert elfogadást, de ez nem jelenti azt, hogy az előző századokban nem volt az benne, ne rejlett volna benne sajátos módon az Egyház tanításában.

A diakónusszentelés kapcsán kiemelte a szolgálat, a szolgai lét tartalmát a szó jelentésére utalva. A Szent Szűz is tulajdonképpen a diakónusi szolgálatot gyakorolta – diakonisszaként is emlegethetnénk –, s erre tett fogadalmat, mikor alázattal elfogadta az isteni megbízatást, az Üdvözítő világra hozatalát, felnevelését: „Íme az Úr szolgálóleánya! Legyen nekem a te igéd szerint!” Mária is szolga volt tehát, az Isten, az Úr Jézus és az emberek üdvösségének a szolgája. Erről vallott a Magnificatban is. A diakónus küldetése is ezt az alázatos szolgálatot jelenti; a diakónus szolgálja az Igét, az oltárt, az Egyházat – a püspököket, papokat, a híveket, beleértve a szegényeket, a betegeket is. A szolgálattevő munkája e szolgai állapotban mégsem megalázó, hiszen alázattal ellátott feladatai során a Boldogságos Szűz Máriához és az Úr Jézushoz válik hasonlóvá. Végül rámutatott: a diakonátust a pappá szentelés nem törli el, s így a szolgáló feladatvégzés a papokra, a püspökökre is érvényes. Mert tudatosítania kell mindannyiunknak, álljunk bármely szintjén az Egyháznak, hogy Jézus nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvösséget szerezzen az embereknek.

A szentbeszéd után megkezdődött a szerpappá szentelési szertartás. Végül a felszentelt diakónus köszönetet mondott mindenkinek, aki hivatásba kerülésében segítette, és a felszentelő főpásztornak is. Szentelése emléklapjára – melyet a szertartáson résztvevőknek osztott a bejáratoknál – vezérigeként a Mária-tisztelet jegyében ezt íratta: „Mindent Máriával, semmit se nélküle!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép