Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Szűz Mária
Tintoretto: A paradicsom
2012. December. 16. - Advent 3. vasárnapja – „C” ÉV
2012-12-16 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Mester, mit tegyünk ? - Amikor Keresztelő János bűnbánatot hirdetett, a nép megkérdezte: Mit tegyünk? Akinek két ruhája van, –válaszolta –, az egyiket ossza meg azzal, akinek egy sincs. S akinek van ennivalója, ugyanígy tegyen. Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, s így szóltak hozzá: Mester, mit tegyünk?
Ezt felelte nekik: Ne követeljetek többet, mint amennyi meg van szabva. Megkérdezték őt a katonák is: Hát mi mit tegyünk? Nekik így felelt: Ne zsarnokoskodjatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg a zsoldotokkal. A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Erre János így szólt hozzájuk: Én csak vízzel keresztellek titeket. De eljön majd, aki hatalmasabb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Szórólapátját már a kezében tartja, hogy megtisztítsa szérűjét: a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát pedig olthatatlan tűzben elégesse. És még sok mással is buzdította a népet. Így hirdette nekik az üdvösséget. Lk 1, 25-3-6

Mit tegyünk? Lám, legutóbb, advent 2 vasárnapján az aktív igéket állíthattuk szembe a passzívakkal. Láthattuk, hogy az advent nem a passzív várakozás ideje, hanem az aktív előkészületé. Ezúttal Jézus hallgatói épp erre összpontosítanak. Azt szeretnék tudni, mi a teendő. Jézus nem marad adós a válasszal, és meglepi hallgatóit, Amit megkövetel, az elemi becsületesség a mindenkori szakmában és életállapotban. Nem több, és nem kevesebb. A szolidaritás azonban az alap, amelyet mindenkitől elvár.

Emlékszem, párizsi éveimben segítettem egy friss menekült családot. Összeszedtem otthon edényeket, ágyneműt, ezt.-azt, amire egy családnak szüksége van, amikor nulláról újrakezdi az életét. Két gyerekük volt, egy fiú, meg egy lány. A fiú a kicsomagolás után és vacsora közben megkérdezte: Ha Ulrich bácsi mindent elajándékoz, akkor ezentúl ő lesz a szegény? A felnőttek megmosolyogták a gyermeki naivitást, Pedig Tominak igaza volt. Jézus nem alamizsnát követel a szegényeknek, hanem teljes igazságosságot,amely egyenlővé tesz minket: nincs többé szegény és gazdag, hanem testvérek leszünk!

Nem tíz ruhából adok kettőt-hármat mert felesleges, hanem kettőből egyet, és akkor nekem is, neki is egy-egy lesz csak. S hirtelen megvilágosodik előttünk, miféle hegyeket kellett lehordani Lukács szerit, és miféle árkokat betemetni. Az Úr ösvényeit a szolidaritás eszközeivel egyengessük!


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép