Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

A kanyargó Tiszánál, Topor M.
Jézus betegeket gyógyít
"Minden esetben a segítő szándék vitt" - beszélgetés Csűry Istvánnal
2009-01-10 Forrás: Református Egyház
Mindenkinek tudnia kell, hogy megvan a maga helye, mindenki azért munkálkodik, hogy az egyházban a Krisztusra tekintő és Isten dicsőségére szolgáló folyamatok menjenek végbe - mondja Csűry István, aki idén 40-50 gyülekezetet keresett fel.
A helyettes püspököt év végi visszatekintésre kértük.

- "Az egyházközségek dolgának rendbe tevését", látogatását, támogatását nevezte legsürgetőbb feladatának egy év eleji nyilatkozatában. Mit sikerült megvalósítania az előzetes elképzeléseiből?

- Az elmúlt hónapokban mintegy 40-50 gyülekezetben sikerült megfordulnom. Ezek a látogatások elsősorban meghívásokon alapultak, de ennek ellenére kirajzolódott belőlük egyházkerületünk, egyházközségeink életének keresztmetszete. Világosan látszott, hogy hol élő a gyülekezet, hol tud teljesíteni, hol lelkes a lelkipásztor, hol tudnak megvalósításokat megalkotni. Bizony volt, ahol látszott a kínlódás, a fájdalmasan nehéz gyülekezeti élet. Voltam olyan gyülekezetben is ahová nem hívtak, sőt ahol meg is lepődtek jelenlétemen. Ennek előzménye, hogy a fülembe jutott, hogy nehéz körülmények között van a lelkipásztor és a gyülekezet, nincs meg az összhang, ezért a gyülekezeti élet nagyon alacsony szintre süllyedt.

Minden esetben a segítő szándék vitt. Sehová sem azért mentem, hogy a hatalmat lássák bennem, hanem az, hogy ha már egy ilyen Istentől kapott kegyelmi ajándék jutott nekem ebben az esztendőben, akkor azt arra fordítsuk, hogy - ha csak lehet - mozdítsunk ki mindent az álló helyzetből. Ha lehet javítsunk, ahol pedig jól mennek a dolgok, adjunk példát más gyülekezeteknek. Mindenütt felhívtam a figyelmet, különösen a szép eredményeket elérő gyülekezetekben, hogy akár a Harangszó hasábjain, vagy bármilyen más médián keresztül igyekezzenek ezeket a jó példákat elmondani.

- Milyen gyülekezeti eseményeken vett részt, illetve milyen elvárásokkal szembesült?

- Mindig valamilyen munkának a bevégzése: templomfelújítás, gyülekezeti ház építése volt a meghívás indoka. Szolgálataim során érzékeltem azt is, hogy nem csak azt kívánták, hogy megjelenjek és egy ünnepi istentiszteletet tartsak, hanem hogy utána alkalmat kerítsünk arra, hogy a presbitériummal, a gyülekezeti tagokkal leüljünk, egy-két órát elbeszélgessünk. Ezeken a beszélgetéseken jöttek elő azok a dolgok, amik perspektívikusan is meghatározzák az illető gyülekezetnek az életét, valamint megfogalmazódtak az egyházkerülettel szembeni elvárások. Mindannak ellenére, hogy érezhető egyfajta feszültség az egyházkerület és az egyházközségek között, nekem az a benyomásom, hogy ezek mondvacsinált dolgok. Félreértésekből, információhiányból erednek, illetve vannak olyan készakarva keltett gondolatok, melyekkel némelyek az egyházban lévő áldásos jó hangulatot akarják megzavarni. Mindenkinek tudnia kell, hogy megvan a maga helye, mindenki azért munkálkodik, hogy az egyházban a Krisztusra tekintő és Isten dicsőségére szolgáló folyamatok menjenek végbe.

Az emberek megértették, hogy mi nem pénzcsináló bankok, hanem közvetítő közösség vagyunk. Az egyházkerület a legmagasabb lelki és adminisztrációs központja az egyháznak. Feladata, hogy megtalálja a forrásokat, partner- és testvérkapcsolatokat hozzon létre. A hiányokat igyekeztem a magam szolgálatával pótolni. Ezért is jelentettem ki valamikor január folyamán, hogy nem azokra a gyülekezetekre vagyok most elsősorban kíváncsi, ahol jól mennek a dolgok, hanem azokra, ahol valamiféle megakadás történik, ahol segítségre lenne szükség. Hála Istennek, sikerült több helyen pozitív szolgálatot végezni.

- A májusi püspöki jelentésében hosszan sorolta a kerülettel kapcsolatos számadatokat. Gyülekezeti szinten 173 ezer reformátust tartunk nyilván, miközben a 2002-es népszavazás 273 ezer reformátusról tud a Királyhágómelléken. Mi módon lehetne megszólítani a templomon kívül maradók népes tömegét?

- A püspöki jelentésből az csengett az én fülemben is maradandóan, hogy százezer azoknak a száma, akik mint a századik juh eltüntek és nekünk utánuk kell mennünk valamilyen formában. Nem azt mondom, hogy nagyon optimista a látásmódom ezzel kapcsolatban. Azért is, mert saját gyülekezetemben is látom, milyen nehéz embereket nemcsak megtalálni, hanem az egyházba behívni és ott tartani. Szerintem a diakónia az az egyházi szolgálat, ami ezt elérhetné, úgy, hogy megpróbálja a forrásokat megtalálni azokra a tevőleges és tényszerű problémákra, mint: elmagányosodás, szenvedélybetegség, fiatalkori problémák, családon belüli konfliktusok. Az egyháznak azt hiszem még mindig megvan az a tekintélye, amivel létrehozhatja a közösségi intézményeket - árvaházakat, idősek otthonát -, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a most még elidegenedett, egyház nélkül élő embereket közelebb tudja hozni. Csak a jó példa, csak a másik ember támogatásának a példája az, ami az egyházat a jelenlegi nehéz helyzetből kihozhatja.

- Személyesen hogyan élte meg az elmúlt egy évet? Mennyire nehéz kereszt a püspöki tisztség?

- Immár tíz éve vagyok magas egyházi tisztségviselőként számon tartva. A püspöki szolgálathoz mindig közel voltam, de elmondhatom: nem gondoltam, hogy a püspöknek ennyire nehéz a helyzete. A püspöki szolgálat kényes része a döntéshozatal dolga, vállani azt, hogy az ember akár perceken belül döntéseket hozzon. Remélem, hogy egyetlen döntéshozatalom sem volt teljesen rossz, még akkor is, ha egy-két döntésemen később lehet, hogy módosítottam volna. Hála Istennek megtartott az Úr és hiszem, hogy a Szentlélek nagyon előkelő módon támogat, hogy ezekben a döntésekben megmutatja az Ő jelenlétét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép