Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Az árulkodó csók,ő is az audiencián, Topor M.
Lelkiismeret
2013. Január. 6. - VÍZKERESZT - "C év"
2013-01-07 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
…jelentsétek nekem. - Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a júdeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, és tudakolták: Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte. Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem. Összehívatta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak. A júdeai Betlehemben, mert ezt írja próféta: Te. Betlehem, Júda földje, bizony nem vagy a legkisebb Júda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek.
Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket, és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte! Ők pedig, miután meghallgatták a királyt, elindultak. És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a Gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a házba, és ott látták a Gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincseszsákjaikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba. Mt 2,1-12

...jelentsétek nekem. Heródes portréja nem éppen hízelgő. Féltékenysége és rémülete az illegitim uralkodók görcsössége. A császár kegyelméből kiskirálykodhatott. Bábkirály volt, s mint az ilyenek, ő is sokszor ellenfeleivel szemben különösen kíméletlen. Családját szinte kiirtotta, annyira féltette hatalmát. A betlehemi gyermekmészárlás tehát lélektanilag nagyon is megfelel a despota jellemének. És ezt a jellemet Szent Máté nagyon realistán mutatja be.

Lehetett volna a történetnek más kimenetele? Mi lett volna, ha Heródes nem csak ígéri, hogy majd hódol a kisded előtt, hanem valóban megteszi azt?

Az álnok királynak már csak négy éve volt hátra, de ezt persze nem tudhatta. A kisded minden esetre még jó ideig nem jelentett semmi veszélyt trónjának. S ha Heródes nem hazudik a bölcseknek, hanem valóban tiszteletét teszi a gyermeknél, akkor ma a mi betlehemeinken ő is ott térdelne a három bölccsel együtt, és neve nem lenne oly gyászos csengésű, hanem valóban kiérdemelte volna a Nagy jelzőt, és immár nem kora miatt, megkülönböztetésül ó, mivel ő volta z idősebb Heródes, hanem személyes nagysága jogán. S talán akkor nem férgek eszik meg elevenen a testét, az udvar és a nép szörnyülködésére. De félt egy gyermektől. S hányan félnek még ma is ettől a gyermektől? Akik tiltják a karácsony minden jelét?

Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép