Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Nincsen itt
Szent Margit Mária
Erkölcs, franchise, politika, pihenés
2013-01-07 Forrás: Parókia.hu
Sem az országnak, sem az egyháznak nem volt könnyű éve 2012 – mondta a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a január 7-ei lelkészértekezleten Budapesten. Szabó István szerint bár sok területen erős növekedés mutatkozott, a másutt tapasztalt romlás miatt az összkép pangást mutat.
A kulcsszó

A kulcsszó továbbra is a misszió, az új gyülekezetek szervezésének az ügye.

– Hosszú előkészület után tavaly volt először, hogy konszenzussal, anyagiak áldozásával, az egyházkerület missziói bizottságának odafigyelésével, koncepciózusan folyt az új gyülekezetek szervezése. Ez azért nagyon fontos, mert be kell tölteni a missziói parancsot. Oda kell menni, ahol az emberek vannak. Szociológiai kényszer is, hogy majd' félévszázados kihagyást kell pótolnunk – utalt Szabó István az egyre erősödő migrációra. A lakosság mozgása ugyanis az egyházat arra „kényszeríti", hogy ott szervezzenek új gyülekezeteket, ahol egyáltalán nem voltak, vagy a korábbi közösségek megsemmisültek. A püspök felhívta a figyelmet, hogy bár a missziói munkában most nagy szabadsága van az egyháznak és szabadon hirdetheti az evangéliumot, de a történelem bármit hozhat, a mostani feltételek nem biztos, hogy mindig adottak lesznek.

Nem mindegy, ki tanítja az etikát

Újévi beszédében a püspök szólt arról is, hogy a hittan és etika kötelező bevezetése a közoktatásba nem feltétlenül az egyházakat abszolút mértékben támogató oktatáspolitikai döntés volt.

Szabó István szerint az új szabályozással verseny(helyzet) jön létre, amelyet nem tud azonnal megnyerni az egyház. (A tervek szerint a jövő évtől a gyerekeknek választaniuk kell majd, hogy hittant vagy etikát szeretnének tanulni. Jelenleg Magyarországon a diákok 30 százaléka jár valamely felekezet hittanóráira – a szerk.)

– Az etika- és hittanoktatást nem miattunk találták ki, hanem azért mert Franciaország mellett Magyarország volt az egyetlen európai ország, ahol a közoktatásban nem volt etika vagy hittan. A rendszerváltozás után húsz évvel valóban ideje volt elgondolkodni arról, hogy a diákok nem hallottak még a négy fő erényről sem. Kérek minden lelkipásztort, szólítsa meg a gyülekezetébe járó pedagógusokat, hogy iskolájukban jelentkezzenek etikaoktatónak, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy volt pártkatona vagy hívő ember beszél a gyerekeknek igazságról, szeretetről, hűségről, becsületről, nagy erkölcsi kérdésekről. Az etikaoktatáshoz szükséges képzést számos helyen meg lehet szerezni – tette hozzá.

Trendi megoldások helyett

Az igehirdetés fontosságára is emlékeztetett Szabó István.
A püspök úgy fogalmazott, hogy „bár megy a flitter és a csili-vili az interneten", az emberek az igazságra és személyességre vágynak, és az igehirdetéskor a lelkipásztor nem arctalan tömeghez beszél.

– Az igehirdetés számunkra, lelkipásztorok számára már Kálvin megfogalmazásában is nem puszta kommunikáció, hanem saját igeélményen alapul, folytonos készülés, odafigyelés és önmagunk spirituális karbantartása.

Franchise és pokol

A tavaly januári lelkészértekezlethez hasonlóan idén is az egymás iránti szolidaritásra biztatta a püspök a lelkészeket a javadalmazásuk közötti különbségek miatt. Akár tízszeres különbség is lehet az egyes lelkipásztorok fizetése között.

– Pokolra megyünk mind, ha ezt hagyjuk. Természetesen nem lehet a lelkészek javadalmazását franchise rendszerben elképzelni, vagyis hogy mindenki fillérre pontosan ugyanannyit keressen, de a meglévő szakadékok nagyok, ezen változtatni kell.

Feléli tartalékait

Szabó István nemcsak az aktív lelkészek, hanem a nyugdíjasok helyzetét is szóba hozta. Számos lelkipásztor szinte filléres nyugdíjat kap, amit szégyennek nevezett.

A püspök úgy vélte, hogy a zsinati tanács elhamarkodott döntést hozott az idei költségvetés elfogadásakor, amikor arról határozott, hogy az egyházi nyugdíjintézet ettől az évtől már nem kap támogatást a közegyháztól. Ennek az lehet a következménye, hogy a református nyugdíjintézet kénytelen lesz felélni tartalékait, ami két-három éven belül bekövetkezhet.

Kiszállni a mókuskerékből

A lelkipásztorok pihenésével összefüggésben elhangzott, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület minden lelkésze számára szeretné biztosítani a szombat-félév igénybevételét.

A szombat-félév olyan fizetett szabadság, amikor a lelkipásztor hat hónapra elutazhat, a helyettesítéséről pedig az egyházkerület gondoskodik az egyházmegyével egyeztetve. A hathónapos pihenő elegendő idő lehet arra, hogy a lelkész kiszálljon a mókuskerékből, megerősödjön, majd a szabadságról visszatérve újult erővel álljon munkába. A püspök a bejelentette azt is, hogy rövidesen megállapodást kötnek a református Bethesda Kórházzal, így a lelkészek szűrővizsgálatát egyszerűen és rövid időn belül megoldhatják. Ennek költségeit az egyházkerület állja majd.

Szószék és politika

A püspök bölcsességet kért a lelkészektől, ugyanis láthatóan már idén beindítják a pártok a politikai kampányt a 2014-es parlamenti választásokra. Szabó István szerint idén a kampány egyik eleme az lehet, hogy némely pártok „ki akarják szabadítani az egyházakat az 'orbánista diktatúra' öleléséből".

– Kérek mindenkit, hogy maradjunk higgadtak és bölcsek, hiszen kemény provokációra számíthatunk. Nekünk nem kell vagdalkozni és kampányolni, csak az evangéliumot hirdetni hűséggel.

A fiú

A Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészértekezletén Sípos Aba Álmos a református egyház „A fiú" című karácsonyi kampányfilmjével kapcsolatban azt mondta: örült, hogy az egyházkerület vezetése tiltakozását fejezte ki a film miatt, továbbá kérte, hogy a későbbiekben is fogalmazzanak meg véleményt a fontos ügyekben. Tarr Zoltán lelkipásztor, zsinati tanácsos pedig úgy fogalmazott, hogy a film bemutatása előtt volt ugyan konszenzuskeresés, végül mégsem jutottak konszenzusra.


Kontraszt és Csillagpont

A találkozón Szontágh Szabolcs ifjúsági referens a Csillagpont református ifjúsági találkozóra hívta fel a figyelmet. A találkozót idén július 23 és 27. között rendezik Mezőtúron. Böttger Antal lelkipásztor arra kérte a lelkészeket, hogy imádkozzanak a missziói gyülekezetekért és segítsenek az „újaknak” testvérgyülekezeteket találni.

Illés Dávid esperes a Kontrasztkiállítást ajánlotta a résztvevők figyelmébe.
A református egyház és a rendőrség közös tárlatát a dunamelléki egyházkerület jóvoltából meghosszabbítva, júniusig láthatják az érdeklődők Budapesten. A Kontraszt eddig 10 ezer látogatót vonzott a fővárosban.
Illés Dávid emlékeztetett, a tárlat kiváló lehetőség arra, hogy az egyház kapcsolatokat alakítson ki a középiskolákkal A kecskemétiek hálaadásra invitálták a résztvevőket; tavaly ünnepelték az új kollégium centenáriumát, jövőre pedig 450 éves lesz a Kecskeméti Református Kollégium intézménye.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás


Tizenkét egykori teológushallgató vett részt annak a képnek az avatásán, amely 1956. október 23-án ábrázolja őket a felvonuló tömegben. Az MTI tulajdonában lévő fénykép a Magyar Nemzet ünnepi számában jelent meg tavaly ősszel. Az emblematikus képet a budapesti teológián helyezték el ma délelőtt. Az ünnepségről szóló beszámolónkat kedden olvashatják portálunkon.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép