Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Sorban
Giotto: Madonna és a Gyermek
A jó hír és a rossz
2013-01-09 Forrás: Parókia.hu
A népszámlálás református vonatkozásait vizsgálta Riskó János egy tanulmányban. A református lelkipásztor több előadást is tartott országszerte a 2011 őszi népszámlálás az egyházakat érintő részéről. Mondandóját legtöbbször úgy kezdte, hogy van egy jó híre és egy rossz.
Jó hírnek nevezte a lelkipásztor, hogy a reformátusok arányszáma jobbnak látszik, mint a többi felekezeté. Ennek oka, hogy 65 ezer református telepedett át a határon túlról Magyaroroszágra 2001 és 2009 között.

Ha még nagyobb időszakot tekintünk át, láthatjuk, annak ellenére is romlott a reformátusok aránya 120 év alatt, hogy jobbára Trianon és az ezredforduló között a határon túlról áttelepedett 270 ezer református, majd 2009-ig a már fentebb említett 65 ezer.

1880-ban a magyarországi népesség 24,36 százaléka volt református, a 2001-es népszámlálás adatai szerint pedig a lakosság 21,32 százaléka vallotta magát reformátusnak.

Református megyékben nagyobb a születések száma – írja Riskó János a tanulmányában. A lelkipásztor a „Szabolcs, Bereg, (Bihar, Abaúj, Zemplén) kivételesen jó lelkületét tükröző vallási adatainak vizsgálata, és a „másik" protestáns" című előadásában az okokat is magyarázza: szerinte lelkületi okokat kell keresni és nem demográfiait.

A születésszám csökkenése ugyanis nem ok, hanem következmény - véli Riskó János. Amikor azzal magyarázzák egy felekezet csökkenését, hogy annak az oka a másik nagyobb szaporulata, nem tesznek mást, minthogy ugyanazt a kérdést megfogalmazzák más szavakkal:„ ez nem magyarázat, hanem az egyik ismeretlen behelyettesítése a másik ismeretlennel" – idézte Tomka Miklós (1941-2010) vallásszociológus professzor szavait a lelkipásztor.

Ahol rosszak az egyház missziói adatai, ott rosszak a lelkületi adatok is, mint például a válás és az öngyilkosság – olvasható a tanulmányban.

Riskó János tanulmányának összefoglalóját itt tekintheti meg.

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4172/
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép