Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Salvatore Dali: Jézus Krisztus
Jozef-Damiaan De Veuster (1840-1889)
A strasbourgi bíróság elítélte a brit kormányt, mivel megtiltotta a kereszt viselését a munkahelyeken
2013-01-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Európai Emberi Jogi Bíróság elítélte a brit hatóságokat, mert nem védték meg a British Airways légitársaság egyik alkalmazottjának a jogait. Az egyiptomi kopt keresztény személyt ugyanis elbocsátotta munkaadója, mivel munkahelyén viselni akarta nyakláncán a keresztet.
A Bíróság ugyanakkor kijelentette, hogy a vallásos szimbólumok védelme nem vonatkozik olyan sajátos esetekre, mint a kórházak, ahol a vallási szimbólumok viselete veszélyeztetheti a beteg és az egészségügyi dolgozó biztonságát.

Nadia Eweida esete 2006-ban robbant ki, amikor a British Airways brit légitársaság a bejelentkezési pultnál dolgozó alkalmazottját elbocsátotta, mert viselte nyakláncán a keresztet munkaidőben. Egy évvel később ugyanez történt Shirley Chaplin egészségügyi alkalmazott esetében, akit azért távolítottak el a kórházból, mert keresztet viselt nyakláncán munkaidőben. Az eset nagy vitát váltott ki és éles kritika érte a kormányt az anglikán egyház részéről.

A brit kormány jogászai szerint viszont a kereszt viselésének megtiltása nem károsítja az Emberi Jogokra vonatkozó törvény 9. cikkelye által biztosított jogokat. A strasbourgi bíróságon ezt a meggyőződést azzal támasztották alá, hogy a vallásszabadságnak vannak korlátai a munkahelyen, ahol elvárhatnak egy bizonyos öltözködési kódexet. London továbbá azt képviselte, hogy nem történt jogsértés, mert a munkaadó számos lehetőséget felkínált a két érintett személynek a kereszt nyilvános viselésére, amelyet évekig viseltek korábban nem feltűnő módon.

A két nő ügyvédjei viszont kiemelték, hogy védenceik diszkrimináció áldozatai más vallásokhoz tartozó kollégáikkal szemben, akiknek engedélyezték fejkendő, karkötő vagy más vallási jelkép viselését.

„A strasbourgi bíróság ítélete kellemetlen helyzetbe hozza Cameron kormányát, amely korábban ígéretet tett egy olyan törvény meghozására, amely biztosítja a munkavállalók számára a kereszt viselését” – tájékoztat a The Daily Telegraph brit napilap.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép