Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
A Templom belül
„A szeretet által fedezzük fel Krisztus arcát a szegényekben, a szenvedőkben”
2013-01-16 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya január 16-án, szerdán délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben fogadta a zarándokokat, akiknek a karácsonyi ünnepeket követően „Isten arcának kinyilatkoztatásáról” tanított. A Teremtéstörténetet követően az áteredő bűn ellenére Isten ismét felajánlja barátságát az embernek, amelyről az Ószövetségből bizonyosodhatunk meg.
Isten prófétákat hív meg, hogy hidat képezzenek közte és az emberek között. Izrael története során folyamatosan megfigyelhetjük, hogy Isten hogyan törekszik a választott nép előtt való megmutatkozásra. Ez az, ami Karácsony ünnepén valósul meg teljes mértékben: Isten valóban meglátogatja népét minden várakozást felülmúló módon. Elküldi egyszülött Fiát, aki nemcsak tanítani fog az Atyáról, hanem maga lesz az isteni kinyilatkoztatás. Jézus isteni személy és így képes megmutatni számunkra Isten arcát. János evangéliumában olvashatjuk: „Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Fiú nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van” (Jn 1,18) – mondta katekézisének bevezetőjében a Szentatya.

Jézus a rá váró szenvedés közeledtével arra hívja tanítványait, hogy ne féljenek, hanem higgyenek. Párbeszédet folytat velük, amelyben Istenről, az Atyáról beszél nekik, mikor Fülöp félbeszakítja a következő kérést intézve hozzá: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk” (Jn 14,8). Jézus válaszával nemcsak Fülöpnek, hanem mindannyiunknak felel: „Aki engem látott, az Atyát is látta” (Jn 14,9). Ebben a mondatban benne rejlik az Újszövetség újdonsága, az, amely a betlehemi barlangban mutatkozott meg: Isten láthatóvá vált, megmutatta nekünk arcát, amelyet Jézus Krisztusban ismerhetünk fel – hangsúlyozta a Szentatya.

Az isteni arc szépsége az élet forrása, az, ami lehetővé teszi a valóság felfedezését; Isten arcának világossága az élet lámpása. Az Ószövetségben Mózes neve kapcsolódik szorosan „Isten Arcának” témájához – magyarázta Benedek pápa. Mózest bensőséges és szoros kötelék fűzte Istenhez. Párbeszédet folytattak, ugyanakkor Mózesnek nem volt lehetősége, hogy meglássa Isten Arcát. A megtestesülés misztériuma által azonban egy teljesen új dolog következett be. Isten Arcának keresése elképzelhetetlen fordulatot vett. Jézus megmutatta nekünk az eddig nem ismert isteni arcot, Őbenne személyesül meg az ember és Isten közötti valódi közvetítő is. Jézus az új és örök szövetség közvetítője. Őbenne láthatjuk meg Istent és találkozhatunk az Atyával, Őáltala kapjuk meg az üdvösség ajándékát. Isten valódi megismerésének vágya minden emberben benne van, még az ateistákban is. Ez a vágy pedig Krisztus követése által válhat valóra – magyarázta a híveknek a Szentatya.

Létezésünk a Jézus Krisztussal való találkozásra, az iránta érzett szeretetre kell, hogy irányuljon. Ebben fedezhetjük fel az embertársak iránti szeretetet is, amely a keresztre feszített Krisztus világossága által segít nekünk felismerni Jézus arcát a szegényekben, az elesettekben, a szenvedőkben. Ez akkor lehetséges, ha Jézussal az ima és tanításának folyamatos megismerése, elmélyítése által mély köteléket építünk ki. Az Eucharisztia ebben nagyon fontos szerepet tölt be – hangsúlyozta a Szentatya. Megtanuljuk, hogy tekintetünket a történelem végső pillanata felé irányítsuk annak örömében, amely majd Isten Országában teljesedik be.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép