Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Emilia
Thököly Imre fejedelem zászlaja
Központi istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét Budapesten
2013-01-21 Forrás: Magyar Kurír
A keresztényeknek át kell érezniük, hogy milyen nagy szükség van az egységre. A nem hívő világ pedig még jobban rászorul a keresztények egységére – mondta Erdő Péter bíboros január 20-án a budapesti fasori evangélikus templomban, az ökumenikus imahetet megnyitó istentiszteleten.
A nyitó központi ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, az MKPK elnöke és Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdették Isten igéjét.

Az idei ökumenikus imahét tematikáját dalit keresztények állították össze, akik a liturgiában a szolgálattevők bevonulására dalit dobok megszólaltatását ajánlották a hagyományos orgonazene mellett. Az istentiszteleten az Oroszlányi Evangélikus Kórus szolgált, Milan Zoltánné vezényletével. Orgonán közreműködött Gálos Miklós.

Aradi György, a fasori gyülekezet lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket, majd Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára szólított fel Isten imádására.

Orosz Atanáz görögkatolikus püspök arra kérte s résztvevőket, hogy az imádság alatt fogják meg egymás kezét, hogy így jelenítsék meg az egység és szolidaritás láncát.

Tarr Zoltán református zsinati tanácsos a liturgia bűnvallás és feloldozás részében való közreműködése után az igeliturgia következett, amelyben Csernák István metodista szuperintendens, Pataky Albert pünkösdi házelnök és Pap János baptista házelnök vállaltak szerepet.

Erdő Péter bíboros Lukács evangéliumának 24. fejezetének 13–35. versei alapján mondott szentbeszédet. Steinbach József dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke a 34. zsoltár kapcsán hirdetett igét.

Az Apostoli hitvallást Tarr Zoltán vezetésével mondták el az egybegyűltek, majd Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök közbenjáró imádsága következett.

Kalota József ortodox érseki vikárius a Miatyánkot mondta el a gyülekezettel, aztán a béke jelének adása után a Himnusz eléneklése következett.

Anglikán és ortodox főpásztorok – Frank Hegedűs anglikán káplán, Magyar István ortodox protoierej, Magyar Márius ortodox esperes, Ostoici Zoran ortodox esperesi helynök, Jancsev Tancso ortodox protoierej – elbocsátó áldásokat mondtak, majd újra a dalit dobolásra vonultak ki a szolgálattevők.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép