Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Udvar
Feszület
A történelemben először járt a pápánál a vietnámi kommunista párt főtitkára
2013-01-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Január 22-én, kedden fontos kihallgatásra került sor a Vatikánban: XVI. Benedek pápa fogadta a vietnámi kommunista párt központi bizottságának főtitkárát, Nguyên Phu Trong-ot. Ezt követően a főtitkár és kísérete találkozott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával.
„Ez az első alkalom, hogy Vietnám kommunista pártjának főtitkára találkozik a pápával és az Államtitkárság magas rangú felelőseivel” – mutat rá az Államtitkárság jegyzéke. A szívélyes megbeszéléseken a felek olyan témákat érintettek, amelyek közös érdeklődésre tartanak számot mind Vietnám mind a Szentszék részéről. Kifejezték azt a kívánságot, hogy hamarosan oldódjanak meg egyes függőben lévő helyzetek és erősödjön meg, a már létező gyümölcsöző együttműködés.

Az ázsiai ország és a Szentszék közötti kapcsolatok jelenlegi helyzete egy hosszú folyamat eredménye. 1992-ben járt a Vatikánban első alkalommal a szocialista köztársaság vallásügyi kormánybizottságának küldöttsége. 1999 márciusában a vatikáni sajtóterem arról számolt be, hogy Hanoiban egy vatikáni küldöttség és a vietnámi kormányhatóságok megbeszélést folytattak, amelynek során érintették többek között annak a lehetőségét is, hogy a két fél ismét felveszi egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

2000. május 27-én került sor Jean-Louis Tauran érsek, az államközi kapcsolatok akkori titkára és a szocialista köztársaság külügyminisztere, Nguyên Dy Nien között. 2001-ben újból Hanoiban járt egy vatikáni delegáció. 2002-ben a Vatikánban tartott csúcstalálkozót a vietnámi miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros, akkori államtitkár.

Azonban az igazi fordulat csak 2007. január 25-én következik be, három évtizedig tartó diplomáciai csönd után. Ekkor fogadja XVI. Benedek pápa Nguyên Tân Dung miniszterelnököt. A találkozó után kibocsátott szentszéki jegyzék hangsúlyozza, hogy a megbeszélések során foglalkoztak a vallásszabadság kérdésével, különös tekintettel arra, hogy a katolikusok egyre hatékonyabban járulhassanak hozzá az ország javához. Szóba került az erkölcsi értékek előmozdítása, főleg az ifjúság körében, a szolidaritás kultúrájának terjesztése, a karitatív szolgálat a lakosság legszegényebb rétegeinek érdekében. A katolikus egyház és a vietnámi kormány, valamint a két állam közötti kapcsolatok a kis lépések politikáját folytatva jelentősen haladnak előre minden egyes alkalommal, amikor vatikáni delegáció jár az országban.

2008-ban lezárul az apostoli nunciatúra épülete körüli vita, amelyet a kormány visszaad a katolikus egyháznak. Még ugyanabban az évben, 30 évi szünet után újjászületik a vietnámi Caritas. 2009. június 24-én a vietnámi püspökök ad limina látogatása megerősíti az állam és az egyház közötti kapcsolatokat.

2009-ben a helyi egyház fennállásának 350. évfordulóját, az első két egyházmegye felállítását, valamint a katolikus hierarchia létrehozásának 50. évfordulóját ünnepli, bár a hírek időnként az ország katolikusainak zaklatásáról számolnak be.

2009. december 11-én XVI. Benedek pápa a Vatikánban fogadja Nguyên Minh-Triet vietnámi elnököt. A két állam közötti közeledés fontos állomását jelenti, hogy a pápa 2011. január 13-án Leopoldo Girelli érsek, apostoli nuncius személyében nem rezidens pápai képviselőt nevezett ki Vietnám részére.

2009-től háromszor ült össze a vietnámi-szentszéki közös munkacsoport a Vatikánban illetve Hanoiban. Mindhárom alkalommal jelentős lépésekkel haladtak előre az egyház és az állam, továbbá a kétoldalú kapcsolatok, valamint a vallásszabadság terén. A tervek szerint a negyedik találkozóra is sor kerül, bár még nem határozták meg időpontját.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép