Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szent Genovéva
Szépít
Az igazi cél
2013-01-28 Forrás: Erdély.ma
A napokban nagy port vert fel Gyergyószentmiklóson az, hogy egy Wass Albert megemlékezés különösen felkeltette a hatóságok figyelmét, olyannyira, hogy bűnügyi kivizsgálást indítottak a szervezők ellen. Első látásra azt lehetne hinni, hogy Románia továbbra is az évek óta halott íróval hadakozik, de ha kicsit alaposabban belegondolunk, megvizsgáljuk pontosabban a történteket, akkor egészen más konklúzióra jutunk.
Már az sem szabályos, ahogy a rendőrök lakásukon keresték meg a szervezőket, s nyilatkozatokat írattak velük, anélkül, hogy megmondták volna pontosan, hogy ezt miért teszik. Éppen ezért ők nyugodtan megtehették volna azt, hogy be sem engedik őket, sőt, szóba sem állnak velük.

Az ellenben, ami az után következett, igencsak elgondolkodtató, illetve felháborító.

A rendőrség képviselője ott volt a rendezvényen és végig filmezett, tehát egészen pontosan tudták, hogy mi történt ott, kik miről beszéltek, illetve miről szólt a levetített film és szavazat. Ennek ellenére sorra hívatják fel a rendőrségre a megemlékezés résztvevőit. Őket már szabályosan, idézéssel, s jelezvén, hogy tanuként akarják kihallgatni, tehát ki-ki nem tehet mást, mint hogy eleget tesz az idézésnek, s látogatást tesz abban az intézményben, ami elvileg gyökeresen átalakult 1989 után, de a gyakorlatban igen sok hasonlóságot mutat.

A szigorúan csak román névtáblájával, sötét, szűk folyosóival, ahol az ember elvétve sem hall magyar szót mindent rá lehet fogni, csak azt nem, hogy sugárzik róla, hogy a törvénytisztelő emberek védelmét szolgáló intézmény. Ide idézik be sorra a résztvevőket, s iratnak velük nyilatkozatot arról, hogy miért mentek oda, mit láttak és hallottak ott, kik voltak még jelen. Mindezt látszólag teljesen feleslegesen, hisz – mint említettem – pontosan tudnak mindent.

Az emberben jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért? A logikus válasz pedig az, hogy azért, hogy megalázzák, megfélemlítsék őket. Wass Albert ugyan évek óta halott, neki már nem tudnak ártani, de még mindig felhasználhatják kifogásképpen arra, hogy tisztelőinek (no meg mindenkinek, aki a híreket figyelemmel kíséri) megmutassák, hogy ki az úr a házban, hogy a magyaroknak Romániában kuss van, húzzák meg magukat.

Remélhetőleg nem mindenki veszi szívre ezt a tortúrát, várhatóan lesz olyan is, akiben a dacot fogja erősíteni, de az is borítékolható, hogy a beidézettek között lesz olyan, aki legközelebb meggondolja, hogy egy más hasonló rendezvényre elmenjen-e. S ugyanez érvényes azokra is, akik csak a hírekből értesülnek arról, hogy mi történik 2013 januárjában Gyergyószentmiklóson, Székelyföld közepén.

Nem mellékes az sem, hogy ezt a piszkos munkát az elnyomó román állam magyar kiszolgálói végzik. Hasonlóan ahhoz, amikor a mostanában egekbe magasztalt Markó Attila az ENSZ előtt a román álláspontot védte, magyarok ellenében. Vagy ha időben visszább megyünk ahhoz, amikor a Securitate magyar tisztjei vallattak és kínoztak magyar papokat, értelmiségieket. Csattanós válasz ez azokkal szemben, akik azt állítják, hogy be kell épülni a román államba, el kell vállalni minden koncként odadobott állást, avagy tisztséget. Ugyanakkor megerősíti azt az álláspontot, hogy nekünk ott nincs keresnivalónk.

Amíg Románia így bánik velük, addig csak elnyomó hatalomként viszonyulhatunk hozzá, s minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy minél hamarabb kivívjuk Székelyföld autonómiáját. El kell jutnunk abban a helyzetbe, hogy a saját dolgainkról magunk döntsünk, hogy ne fordulhasson elő az, hogy kultúra-szerető embereket azért zaklatnak, mert magyarok, s mert tisztelnek egy írót, aki a légynek sem ártott, de erdélyi magyar volt, aki szerette szülőhazáját, s ezt nem rejtette véka alá.

Árus Zsolt
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép