Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

El Greco festménye
Ha egy nap
A Clarisseum nyomdásza
2013-01-30 Forrás: Magyar Kurír
Idén új boldoggal bővülhet nemzetünk égi pártfogóinak sora: a közeljövőben várhatóan boldoggá avatják Isten szolgája Sándor Istvánt, a vértanú szalézi segítő testvért, akit a Rákosi-rendszer idején, 1953. június 8-án végeztek ki.
A Krisztust megalkuvás nélkül hirdető szaléziánus nyomdász, a munkásfiatalok apostola az akkor Váchoz tartozó újpesti Clarisseumban élt és működött, de már születésétől a Váci Egyházmegyéhez kötődött.

– Sándor István Szolnokon született 1914. november 26-án, itt keresztelték a belvárosi Nagy­templomban; itt végezte el a fém­ipari szakiskolát – idézte föl a történelmet Máthé György, a Szolnok-Belvárosi Plébánia plébánosa. – Innét került Újpest­re, ahol előbb természetesen a szalézi rendházban (közismert nevén a Clarisseumban), majd illegalitásban szerzetes­ként, nyom­dászként és az ifjúság ne­ve­lőjeként tevékenykedett egé­szen letartóztatásáig. Boldog­gáavatási eljárása 2006-ban indult el; a posztulátor Szőke János szalézi atya volt, aki két éve sajnos meghalt. Sándor István eljárása azóta lényegében befejeződött: a vértanúság tényét igazolták. Biztosat még nem tudhatunk, de várhatóan idén bejelentik a mártír szalézi szerzetes boldoggáavatását – mondta Máthé György.

A teljes interjú itt olvasható.

A CLARISSEUM NYOMDÁSZA

2013. január 28.

Sándor IstvánIdén új magyar boldoggal bővülhet nemzetünk égi pártfogóinak sora: a közeljövőben várhatólag boldoggá avatják Isten szolgája, Sándor Istvánt, a vértanú szalézi segítő testvért, akit a Rákosi-rendszer idején, 1953. június 8-án végeztek ki. A Krisztust megalkuvás nélkül hirdető szaléziánus nyomdász, a munkásfiatalok apostola az akkor Váchoz tartozó újpesti Clarisseumban élt és működött, de már születésétől a Váci egyházmegyéhez kötődik.

– Sándor István Szolnokon született 1914. november 26-án, itt keresztelték a belvárosi Nagy­templomban; itt végezte el a fém­ipari szakiskolát – idézte föl a történelmet Máthé György, a Szolnok-Belvárosi Plébánia plébánosa. – Innét került Újpest­re, ahol előbb természetesen a szalézi rendházban (közismert nevén a Clarisseumban), majd illegalitásban szerzetes­ként, nyom­dászként és az ifjúság ne­ve­lőjeként tevékenykedett egé­szen letartóztatásáig. Boldog­gá avatási eljárása 2006-ban indult el; a posztulátor Szőke János szalézi atya volt, aki két éve sajnos meghalt. Sándor István eljárása azóta lényegében befejeződött: a vértanúság tényét igazolták. Biztosat még nem tudhatunk, de várhatóan idén bejelentik a mártír szalézi szerzetes boldoggá avatását.

– Miből gondolható ez?

– Többek között azért is aktuális lehet, mert 2013-ban van a szaléziak magyarországi letelepedésének századik év­fordulója. A centenáriumi ün­nep­ségsorozat január 26-án, Erdő Péter bíboros-prímás szentmiséjével veszi kezdetét a budapesti Szent István Bazi­likában. A megemlékezések sorában, február 22-én, vándorkiállítás nyílik Sándor Istvánról. Az első helyszín a Terror Háza múzeum, ahol zártkörű konferenciát tartanak Schmidt Mária történész, igazgató asszony és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius úr részvételével. Erre a konferenciára Szolnok képviseletében negyvenen vagyunk hivatalosak. A vándorkiállítás előreláthatólag ősszel ér Szol­nokra.

– Miben érinti még a szalézi centenárium a Váci Egyház­megyét?

– A százéves évforduló tiszteletére, körutat tesz hazánkban Bosco Szent János test­ereklyéje, május 17-től 26-áig. Ennek során az ereklyével fölkeresik a mi mai egyházmegyénk szalézi helyszíneit is, úgymint Balassagyarmatot, Nagymarost, Mogyoródot és Szolnokot, ahol május 23-án 10 órától délután kettőig tartózkodik Don Bosco földi teste. E napon déli tizenkét órakor ünnepélyes püspöki szentmisét mutat be városunkban Beer Miklós megyéspüspök úr.

– Gondolom, maguk a szolnokiak is készülnek.

– Már hónapok óta. Nagyon várjuk a boldoggá avatást a renddel és Sándor István Né­met­országban élő unokahúgával, valamint Szolnokon élő többi rokonaival együtt. Többek között kiadtunk egy képeslapot Sándor István képével, a hátán a szaléziak által megfogalmazott imával, amelyet városunkban minden szentmise után elimádkozunk. Megalakítottuk a szolnoki Sándor István Emlékbi­zottságot, amelynek az lesz a munkája, hogy vértanúnk tiszteletét a közéletben, a politikában, a művészetekben és az ifjúság körében is elterjessze. E tevékenység, mondhatni, már el is kezdődött: Dér And­rás rendezésében elkészült egy negyven perces dokumentum-játékfilm Sándor István­ról, amelynek zeneszerzője szolnoki, és a város lakói is szerepelnek benne. A filmet előreláthatólag a Terror Há­zában mutatják be először, február 22-én.

Magyar Bertalan
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép