Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szent Julianna
Zarándokok
Hagyomány és megújulás: a zsinatról tartanak konferenciát a Pázmányon
2013-01-31 Forrás: Magyar Kurír
A II. Vatikáni Zsinat a témája a PPKE hittudományi karán megrendezett, idei teológiai tanári konferenciának. - A hagyomány és megújulás egységét emelte ki a konferenciát megnyitó beszédében Erdő Péter bíboros, aki kifejtette: egy zsinat szükségképpen képviseli a folytonosságot és saját korát is.
Puskás Attila teológia professszor, a konferencia szervezője a Kurírnak kifejtette: minden évben tartanak továbbképzést a teológiai tanároknak. Az idei évben azért választották témának a zsinatot, mert a pápa meghirdette a hit évét. Ennek a kezdete a zsinat megnyitásának ötvenedik évfordulója volt. „A zsinat recepciója, befogadása a mai napig tart és még sokáig tartani fog. Szeretnénk ehhez a folyamathoz hozzájárulni a magunk szerény eszközeivel” – nyilatkozta Puskás Attila.

Erdő Péter nagyívű beszédéből kiemelném a renovatio és traditio szerves egységét. Az egész konferencia ennek a jegyében fog zajlani – mondta a szervező, hozzátéve: a zsinat, mint a bíboros rámutatott, a hagyományba akart tudatosan belehelyezkedni, ugyanakkor megújulást is szorgalmazott, hogy kommunikálni tudjuk a hitünket korunk nyelvén.

Erdő Péter előadása után Fejérdy András, a római Magyar Akadémia munkatársa, egyháztörténész vázolta fel a magyar főpásztorok zsinaton való részvételének izgalmas, krimibe illő történetét (Fejérdy a témában könyvet is írt Magyarország és a II. Vatikáni Zsinat 1959-1965 címmel). Őt követően a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem teológiai fakultásán tanító Marton József atya beszélt az erdélyi egyház, pontosabban Márton Áron és a zsinati részvétel problematikájáról.

A két egyháztörténeti jellegű előadás nagyon izgalmas és tanulságos volt – mondta a Kurírnak Puskás Attila. Azokban ugyanis szavai szerint megmutatkozott, hogy egy kiélezett politikai-társadalmi helyzetben milyen stratégiát választott az egyház és az milyen következményekkel jár. Ezzel kapcsolatban rengeteg tapasztalat gyűlt össze mind a magyarországi, mind az erdélyi egyház életében. Mint rámutatott: érdekes volt a kontraszt, ami egyfelől Márton Áron tudatos távolmaradását jelenti a zsinattól, hogy ezzel is jelezze a vallásszabadság hiányát a kommunista Romániában, másrészt pedig a magyar főpásztorok inkább engedékeny, egyezkedő stratégiája. „Mérlegelés kérdése, hogy rövid- és hosszú távon melyiknek milyen előnyei, hátrányai vannak” – vélekedett a szervező.

Puskás megjegyezte: ezután jönnek a kifejezetten teológiai előadások. Lukács László Joseph Ratzingernek a zsinat előtti, alatti és utáni egyházszemléletét elemezte. Utána pedig egy evangélikus teológus, Reuss András vázolja, hogyan látják ők a zsinatot.

A konferencia péntek délben ér véget.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép