Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Koszorú
Nyarat idéző pillanat, Topor M.
2013. Február. 3. - Évközi 4. vasárnap - "C év"
2013-02-03 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Mindenki helyeselt neki. - Abban az időben: Jézus beszélni kezdett a zsinagógában: Ma beteljesedett az Írás, amelyet az imént hallottatok. Mindenki helyeselt neki, és csodálkozott a fönséges szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. De hát nem József fia ez? –kérdezgették. Ekkor így szólt hozzájuk: Biztosan ezt a mondást szegezitek majd nekem: Orvos, gyógyítsd önmagadat!
A nagy tetteket, amelyeket – mint hallottuk – Kafarnaumban végbevittél, tedd meg a hazádban is! Majd folytatta: Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De közülük egyikhez sem kapott küldetést, csak a szidoni Száreptában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Namán. Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték őt a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük és eltávozott. Lk 4,21-30

Mindenki helyeselt neki, Jézus beszédének látszólag pozitív a fogadatása.
Nem is várnánk ezt másképp, hisz szabadulást ígér, és a mai ember a szabadság mítoszában nőtt fel. A szabadság előfeltétele azonban, hogy akarjuk. Nemde, minden csodás gyógyítás előtt rákérdez Jézus: Mit akarsz? S mivel Jézus hallgatói lelkébe látott, tudta, hogy a tömeg nem érett meg az üzenetre, a szabadságra. Ezt olvassa fejükre határozottan és keményen. Nem hízeleg nekik, hogy megnyerje őket, hanem, számunkra talán meglepően és politikailag nem éppen korrekten, sovinisztának és kishitűnek mondja őket.

Sőt mi több kétszeresen is egy érzelmileg fájó pontjukban támadja őket: egyfelől saját történelmük, vallási hagyományuk példáival érvel, másfelől ezek közül is kiválasztja az idegenekre vonatkozó eseteket: csak ők jogosultak szabadságra! A megígért szabadság órája hiába ütött: Jézus honfitársai kirekesztik önmagukat. Ezért persze nem önmagukra, hanem a szókimondó Jézusra haragszanak, sőt – ilyen a közvélemény – akár meg is kövezték volna. De Jézus faképnél hagyta őket.

Bizony, mindez akár a mai ingatag közvélemény leírása is lehet. A reklámok és a propaganda arra építenek, hogy hízelegjenek a közönségnek, és az készségesen elhiszi a legnagyobb képtelenségeket is. Eközben a szabadságot visszautasítják és többnyire észre se veszik, hogy manipulálják őket. Jaj annak, aki leleplezi kóros függésüket és tehetetlenségüket!


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép