Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Angyalka várakozik  (A)
A konzervatív koalíció építője, R. J. Neuhaus elhunyt
2009-01-12 Forrás: Református Egyház
Richard John Neuhaus lelkész, az amerikai keresztyénség egyik vezető gondolkodója, a protestáns-katolikus konzervatív koalíció építője, Bush elnök egyik tanácsadója 72 éves korában New Yorkban elhunyt.
A valamikor evangélikus lelkész az 1960-as években vezetője volt a new yorki afro-amerikai gyülekezetnek, a polgári jogok harcosa, a vietnami háború ellenzője volt. A neves rabbival, Abraham Joshua Heschellel és a katolikus békeaktivistával, Daniel Berrigan lelkésszel vezetője volt a lelkészeket egyesítő vietnami háború-ellenes koalíciónak. 1990-ben áttért katolikus hitre, s nemsokára felszentelt katolikus pap lett. Azon fáradozott, hogy egyre nagyobb megértés és elfogadás alakuljon ki a protestánsok és a katolikusok között. 1995-ben jelent meg egyik legjelentősebb könyve a közös katolikus-protestáns világmisszióról. Ezt Charles Colsonnal, a börtönben megtért egykori Watergate elítélttel, korábbi elnöki tanácsadóval együtt adta ki.

Bush így méltatta őt halálhíre vételekor: "Neuhaus inspiráló vezető, csodálatos teológus és fáradhatatlan alkotó ember volt, egész életét a Mindenható és a világ megjobbításának a szolgálatába állította. Kedves barátom volt, kincsnek tartottam tanácsait és lelki vezetését". Neuhaus kanadai evangélikus lelkészcsaládban született. 14 évesen az USA-ba került, itt folytatta teológiai tanulmányait. 25 évesen a brooklyni Szt. János evangélikus gyülekezet lelkésze lett.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép