Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Czestochowa kegytemplom oltára
Caravaggio: Szent Jeromos
Az egyház nagy bizalmat helyez a fiatalokba
2013-02-08 Forrás: Vatikáni Rádió
Nem csak egy fajtája létezik a fiatalok kultúrájának, hanem olyan összetett valóságról van szó, amelyet az egyház meg akar ismerni, mivel bizalmat táplál a fiatalok iránt és szüksége van életerejükre. Ez volt a fő gondolata annak a beszédnek, amelyet február 7-én, csütörtökön délelőtt XVI.
Arra buzdította őket, hogy a fiatalok világát ne közhelyek szerint ítéljék meg. A fiatalok ma olyan világban élnek, amelyet a nézetek, távlatok, stratégiák sokszínűsége, együttélése jellemez – hangsúlyozta a Szentatya.

A február 6-tól 9-ig tartó plenáris ülés a felszínre törő fiatal művészeti irányzatok, kultúrák témájával foglalkozik a dikasztérium elnöke, Gianfranco Ravasi bíboros választása nyomán. Az egyház meg akarja ismerni a fiatalok nyelvezetét, összetett és árnyalt világának pozitív és negatív aspektusait – mondta a pápa, utalva a tömegkommunikációs eszközök, a közösségi média rendkívül gyors fejlődésére. A negatív hatások közé tartozik a fiatalok pszichikai, érzelmi törékenysége, társadalmi beilleszkedésük nehézsége. Ez olykor elvezethet a fiatalok marginációjához, peremre szorulásához, sőt következményei közé tartozhat a kábítószer fogyasztás, a deviáns magatartás, az erőszak.

A légkör, amelyben a fiatalok élnek, nagy hatást gyakorol érzelmi életükre, valamint testiségükre. Látszólag ellentmondásos jelenségek tanúi lehetünk, mint például a személy magánéletének nyilvános közzététele és az individualista önbezárkózás. A vallási dimenziót, a hit tapasztalatát és az egyházhoz való tartozást is gyakran a magánszférában élik meg.

A pápa ugyanakkor vigasztalónak nevezte olyan sok fiatal önkéntes nagylelkűségét és bátorságát, majd az ún. „harmadik világ” fiataljairól szólt.
Kultúrájukkal, szükségleteikkel kihívást jelentenek a globalizált fogyasztói társadalom, a beidegződött kiváltságok kultúrája számára. Ez utóbbi jótékony hatását csak a nyugati világ szűk rétege élvezheti. A fiatalok kultúrája abban az értelemben is felszínre törő, mivel egyfajta segélykérést, sőt egyenesen provokációt jelent, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni sem a polgári társadalom, sem az egyházi közösség részéről – fejtette ki a Szentatya.

Az egyház bízik a fiatalokban, reménykedik energiájukban, szüksége van rájuk és életerejükre ahhoz, hogy megújult lendülettel folytassa Krisztus által kapott küldetését. XVI. Benedek pápa annak a reményének adott hangot, hogy a Hit évében a fiatal nemzedékek is megerősítik barátságukat Krisztussal, amelyből öröm és lelkesedés fakad, mélyen átalakítva a kultúrákat és a társadalmakat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép