Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  Szent Pál
Ablak
P. Lombardi ismertette XVI. Benedek pápaságának utolsó programjait
2013-02-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Február 13-án a szentszéki szóvivő megtartotta a Szentatya lemondását követő harmadik sajtótájékoztatóját. Ezen ismertette a pápaság utolsó tevékenységeit. Mindenekelőtt beszámolt a szerda délelőtti általános kihallgatás megható hangulatáról, arról a lelkesedésről és szeretetről, amellyel a hívek köszöntötték a pápát. Ha az új helyzetben valaki irányt vesztettnek érezné magát, akkor a pápa buzdító szavaiban találjon hitet és lelki békét: az egyház Krisztusé – mondta P. Lombardi.
Ami az elkövetkező programokat illeti, a szentszéki szóvivő emlékeztetett rá, hogy Hamvazószerdán délután 5 órakor a pápa a Szent Péter téren tartja meg a szertartást.

Február 14-én, csütörtökön, mint minden nagyböjti időszakban, találkozik a római papsággal. A találkozóra a VI. Pál teremben kerül sor. A Szentatya rögtönzött, kötetlen beszéddel fordul egyházmegyéje papjaihoz, valószínűleg felidézi a II. Vatikáni Zsinathoz fűződő tapasztalatait.

Február 15-én, pénteken kihallgatáson fogadja a román államelnököt és folytatja az ad limina látogatásukat végző olasz főpásztorok fogadását. Ez alkalommal Ligúria püspökeivel találkozik, majd a pro Petri Sede Alapítvány tagjait köszönti.

Február 16-án, szombaton kihallgatáson fogadja a guatemalai elnököt, Lombardia főpásztorait, majd délután 6 órakor magánkihallgatáson Mario Monti olasz miniszterelnököt.

Február 17-én, vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozásakor köszönti a Szent Péter téren összegyűlt híveket, majd délután 6 órakor megkezdődik a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata Gianfranco Ravasi bíboros vezetésével. A jövő héten minden tevékenység szünetel, beleértve a szerdai általános kihallgatást is.

Február 23-án, szombaton reggel ér véget a nagyböjti lelki gyakorlat a pápa beszédével. 11 óra 30 perckor XVI. Benedek pápa Giorgio Napolitano olasz államfőt fogadja.

Február 25-én, hétfőn a Szentatya egyenként fogad néhány bíborost. Törölték Marche tartomány püspökeinek ad limina látogatását.

Február 27-én, szerdán kerül sor a Szent Péter téren XVI. Benedek pápaságának utolsó kihallgatására, amelyen előreláthatólag nagyszámú hívősereg vesz részt.

Február 28-án, csütörtökön a bíborosok a Kelemen-teremben búcsúznak el a pápától, aki délután 5 órakor helikopteren Castel Gandolfo-ba távozik. Este 8 órakor kezdődik a „sede vacante” állapot, a Római Szék megüresedése. Törölték a nagyböjti prédikációkat és minden további programot.

Lombardi atya továbbá emlékeztetett rá, hogy a „sede vacante” bekövetkeztével kezdetét veszik a bíborosi kongregációk, amelyeken előkészítik a konklávét. A kongregációknak eleget kell tenniük számos jogi előírásnak, továbbá lehetőséget adnak a bíborosok véleménycseréjére. Az előírás szerint a konklávét a Római Szék megüresedésétől számítva 15-20 napon belül meg kell kezdeni. Ha minden rendben történik, akkor a konklávé március 15 és 19 között kezdődhet el. Azonban a bíborosok feladata, hogy ezt az időpontot megállapítsák.

P. Lombardi február 12-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a pápa jól van, nem azért mondott le, mert beteg, hanem pusztán az idős korral járó törékenysége miatt. Megerősítette, hogy a Szentatya február 28-ig, pápasága utolsó napjáig, minden programját tervszerűen lebonyolítja. Nincs azonban már ideje arra, hogy befejezze a Hit témájának szentelt Enciklikáját. Nagy a valószínűsége, hogy ezt a dokumentumot nem kaphatjuk kézbe enciklika formájában.

Semmilyen betegség nem ásta alá a pápa egészségét és semmi egyéb feszültség sem járult hozzá a pápa „történelmi döntéséhez”, ahhoz, hogy lemondjon péteri szolgálatáról. A Szentszék sajtótermének igazgatója ismételten hangsúlyozta, hogy a döntést kizárólag a pápa idős korral járó törékenysége magyarázza, az, hogy már nem rendelkezik elegendő erővel ahhoz, hogy kormányozza az egyházat. Ez a döntés nem egy elhamarkodott lépés, hanem Isten színe előtti mély megfontolás gyümölcse, amely lelki békével tölti el XVI. Benedek pápát.

Minden szempontból jelentéktelen a szívritmust szabályozó pacemaker elemeinek kicserélése. A tavalyi kubai és mexikói út mindössze egy állomása volt annak az útvonalnak, amely Benedek pápát döntéséhez elvezette – tette hozzá P. Lombardi.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fog öltözködni lemondása után a pápa, vagy hogyan fogják hívni, a szentszéki szóvivő nem tudott választ adni. Mindenképpen Róma nyugalmazott püspöke lesz, bár még nincs erre hivatalos formula. A péteri halászgyűrűt a gyakorlatnak megfelelően megsemmisítik a pápaság befejeződésével. P. Lombardi még a következő információkkal szolgált az újságíróknak: a pápa nem vesz részt a konklávén, a Vatikáni Kertekben már novemberben elkezdték annak a kolostornak az átépítését, amelyet II. János Pál pápa kívánságának megfelelően 1994-ben létesítettek szemlélődő szerzetesnőknek, hogy imádkozzanak a mindenkori pápa szándékaira. A négyemeletes „Mater Ecclesiae” kolostor utolsó lakói vizitációs nővérek voltak 2009 és 2012 között.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent majd két pápa jelenléte a Vatikánban, P. Lombardi a következőket válaszolta: „Egy új helyzetről van szó: a Vatikán lakója lesz egy olyan pápa, aki lemondott. Azt hiszem, ez nem jelent majd problémát utóda számára. Sőt, valószínűleg támaszt talál majd az előző pápa imáiban”.

XVI. Benedek pápasága február 28-án este 8 órakor ér véget, abban az időpontban, amelyben a Szentatya egyébként is befejezi napi tevékenységét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép