Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Bistrica-i kegykép Máriát a kisdeddel óhorvát királyi koronával
Engedjétek hozzám őket
Hoffmann Rózsa: napokon belül nyilvánosságra hozzák a hittanra való jelentkezés szabályozását
2013-02-14 Forrás: Evangélikus.hu
Napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptembertől a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozat keretében Merre tart az oktatás? című előadásában.
Mint mondta, ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára, és a gyerekeket „cselekedtetni" is kell, hogy megtapasztalják: „jót tenni jó".

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy mintegy ötven iskolákban egy hónap múlva kipróbálják a tanfelügyeleti modellt, a nyár elején pedig a tanárok jelentkezhetnek az ilyen irányú képzésre.

Az államtitkár hangsúlyozta: a pedagógiai tanácsadás állami feladat lesz, és egységesen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá kerülnek a pedagógiai intézetek. Megjegyezte, hogy a pedagógiai szakszolgálatoknak eddig nem volt szakmai kontrolljuk, ezeket pedig fokozatosan szintén a Klik felügyelete alá vonják.

Szólt arról is, hogy a tankönyvféleségek száma bizonyosan csökkeni fog, mert „semmi nem indokolja, hogy 16-féle engedélyezett tankönyvből lehessen tanítani a 10. osztályban". A tankönyvek színvonalát a tankönyvbírálat garantálja majd – tette hozzá.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a pedagógus-életpályamodell "valódi fordulatot jelent", mert évtizedek óta adós a politika azzal, hogy a pedagógusok munkáját jobban szabályozza és előrehaladását garantálja. Így bruttó 135 ezer helyett 196 ezer forint lesz a kezdő tanárok fizetése, a kutató tanároké pedig az egyetemi oktatókéhoz lesz hasonló.

Kitért arra is, hogy a hat nagy pedagógus-szakszervezetből öttel már megállapodtak, egy „kis létszámú szakszervezet maradt", amely továbbra is a sztrájkban látja a megoldást. Ezzel a szakszervezettel is munkacsoporti, szakértői szinten tárgyalnak, a nézetek azonban eddig nem közeledtek egymáshoz – jegyezte meg.

A magyar társadalom egyik legnagyobb problémájának nevezte, hogy „sok ember elszokott a munkától", s amíg ezt nem oldják meg, „nem lesz igazi felemelkedés", ez utóbbihoz pedig az oktatásnak hozzá kell járulnia.

Előadásában elismerte, hogy a mindennapos testnevelés feltételei jelenleg még nem mindenhol adottak, de „nem szabad hagyni, hogy a testnevelésórák elmaradjanak".

Az állami fenntartásba vétel indokaként említette, hogy korábban „megengedhetetlenül nagyra nőttek a különbségek az iskolák között", mert az azokat fenntartó önkormányzatoknak nem voltak azonos lehetőségeik, most viszont szeretnék elérni, hogy minden gyermek „ugyanazokban a művelődési javakban részesüljön".

Hoffmann Rózsa rámutatott: az iskolák átadás-átvételének minden szabályát nem lehetett előre meghatározni, voltak is kezdeti problémák, ezek száma azonban folyamatosan csökken. Kiválónak mondta ezen a téren a kormánymegbízottak, a tankerületi igazgatók és polgármesterek közötti együttműködést.

Az államtitkár szólt arról is, hogy „a tanügyi igazgatásban eddig sokkal többen dolgoztak" – több mint háromezren –, mint jelenleg a Klikben, ahol alig több mint kétezer lesz a végső létszám.

Az est házigazdája Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt, Csizmadia László, a Civil Együttműködési Tanácskozás Fórum elnöke pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy nemzeti társadalmi szerződést készítenek, amelyet „a népfelség alapján" határoznak majd meg az állampolgárok.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép