Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Ha egy nap
Rózsafűzér
Az Ökumenikus Imahét nyitó és záró alkalmáról
2009-01-12 Forrás: Evangélikus Egyház
Az Ökumenikus Imahét nyitó istentisztelete egyben a katolikus, a református és az evangélikus egyház által közösen meghirdetett Biblia évének lezárása is lesz. A ünnepélyes szertartásra január 18-án 19 órakor kerül sor Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az Imahét hivatalos záró istentisztelete pedig január 25-én vasárnap 17 órakor a Magyar Szentek Templomában lesz.
Az imahét középpontjában a koreai félsziget egyesítésének imaszándéka áll, amelyet az idei mottó - „…legyenek eggyé kezedben” (Ez 37,17) - is kifejez. Az idei Imahét imádságos anyagának első változatát a Koreai Katolikus Püspöki Konferencia képviselőinek egy csoportja és a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa készítette. A munkában egyetemi, szemináriumi és középiskolai tanárok vettek részt a római katolikus egyház, az egyházak nemzeti tanácsa tagegyházai, valamint a missziói közösségek és a Fokoláre Mozgalom soraiból. „E nemzet fiai és leányai naponta élik meg a félsziget, az ország, a családok, a barátok, az egyházak és általában az összetartozók fájdalmas szétválasztottságát még akkor is, ha a nyílt ellenségeskedés légkörét mára már feloldani látszik a megbékélés szándéka, amelyért mind a Koreai Katolikus Püspökök Konferenciája, mind pedig a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa sokat fáradozott. Az újraegyesítés reményét nem adták föl” – áll az Ökumenikus Imahét füzetének előszavában.

A kiadványban olvasható a 2007-ben Nagyszebenben megtartott III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés üzenete és ifjúsági nyilatkozata.
„Imahetünk megnyitója egyben ünnepélyes lezárása a Biblia évének. Nem zárul le azonban, hanem új lendületet vehet a Biblia évének alapigéje: 'Boldog, aki olvassa!' Ezt a boldogságot kívánjuk mindannyiuknak” – zárul az előszó, amelyet Erdő Péter bíboros és D. Szebik Imre evangélikus püspök fogalmazott.
A néhány éve kialakult hagyományhoz hűen az Ökumenikus Imahét záróalkalmaként idén is ökumenikus ifjúsági istentiszteletet tartanak, amelyre január 25-én vasárnap 17 órakor kerül sor a Magyar Szentek Templomában. (Budapest XI. ker., Magyar Tudósok körútja 1.)

Pákozdi István római katolikus egyetemi lelkész, Körmendy Petra evangélikus egyetemi lelkész és Veszelka Tamás református egyetemi lelkész fogja vezetni. Igét hirdet: Nagy Krisztián, az egri bazilika káplánja. Az istentisztelet után könnyűzenei koncertre, közös teázásra várnak mindenkit a szomszédos Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházába. Fellép az Adoramus együttes (Budafoki katolikus fiatalok), a Radio Dei (evangélikus) és a Református Egyetemi Gyülekezet dicsőítő zenekara.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép