Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Ez is a miénk  sgy.
Szent Jobb- I. István király épségben maradt jobb keze
Az egyházmegyei felosztás pozitív lépés volt – állítja a Szlovák Püspökkari Konferencia
2009-01-12 Forrás: Felvidék.ma
A római katolikus egyházmegyék új elrendezése pozitív lépés volt – nyilatkozta a SITA hírügynökség számára Jozef Kováčik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője. Az egyházmegyei felosztást már 2002-től előkészítették, a változásra tavaly februárban került sor.
A Római Katolikus Egyház Szlovákiában jelenleg 8 egyházmegyére oszlik. Az addigi hathoz tavaly 2 újat alapítottak. A Pozsonyi Főegyházmegye élére a pápa érsek-metropolitának Stanislav Zvolenskýt, míg a zsolnai egyházmegye élére megyéspüspöknek Tomáš Galist nevezte ki.

„Ez olyan lépés volt, amely beírta magát a történelembe” – mondta Jozef Kováčik. Az egyházmegyék felosztására beadott javaslattal, amelyet Rudolf Baláž besztercebányai megyéspüspök dolgozott ki, a szóvivő szerint minden megyéspüspök egyetértett, majd a tervezettel a Püspöki Kongregáció foglalkozott a Vatikánban. A pápa döntését végül tavaly február 14-én jelentette be Jozef Tomko szlovák bíboros.

Kováčik szerint néhány, az egyházmegyei felosztás következtében kialakult kérdést még rendezni kell, főleg ami az egyes egyházmegyékben kialakítandó központokat és különböző kérdésekkel foglalkozó bizottságokat illeti, amelyek a megyéspüspökök munkáját hivatottak segíteni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép