Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Hímzett terítő az Úr asztalán- A Bárány
El Greco festménye
Révfülöpön zajlott a harmadik presbiter képzés újabb kurzusa
2013-02-19 Forrás: Evangélikus.hu
2013. február 15-17. között került sor a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban a 3. Presbiterképző Tanfolyam II. kurzusára. Dr. Hafenscher Károly lelkész és csapata nagyon komoly és színvonalas előadásokat szervezett a résztvevő presbiter testvérek számára, akik szinte az egész ország területéről érkeztek, többen a mostoha időjárás ellenére is. Személyes beszámoló.
A péntek esti nyitó áhítat után, az őszi alkalmon megkezdett tanulmányok folytatásaként először az Újszövetségi bibliaismeret és teológiája nevű tárgy következett Szakács Tamás felsőpetenyi lelkész eladásában. Ezt követte dr. Garádi Péternek a missziói küldetésről szóló, gyakran sarkos és markáns véleményformálású előadása. A mind több gyülekezetben tapasztalható fogyás ellen valóban csak ezzel a határozottsággal lehet, sőt kell tenni. Mindjárt utána többen is a saját lakóhelyükön tapasztaltakat osztották meg a többiekkel, hisz a közös gondolkodás segítheti Egyházunkat a jövőben. A nap zárásaként esti imádságra, majd kötetlen „zsíroskenyér partyra” került sor, gitár és énekszó kíséretében.

Másnap elsőként Gregersen-Labossa György, szombathelyi lelkész egyházismereti előadását hallgathattuk benne olyan érdekes témával, mint például az evangélikus egyház struktúrájának összehasonlítása a római-katolikus, baptista és az ortodox egyházak hierarchiájával.

Ezt követte - számunkra új tárgyként- dr. Fabiny Tibor „Az egyház tanítása” című előadása, mely még a novemberi, első hétvégén maradt el a professzor szentföldi útja miatt. Hit, keresztyéni és evangélikus hitvallás, Istenről és Jézusról szóló tanítások képezték a témakör alapját, melyet két részre bontva szombaton és vasárnap hallgathattunk meg.

A keresztyéni etika tananyagot Isó Dorottya veszprémi lelkész tanította bár a tananyag szó helyett a „Megszívlelendő útmutató hívő embereknek” cím jobban kifejezheti mindazt az értéket, melyet az Isteni tanítások mindennapi alkalmazásával megteremthetünk magunknak és szeretteinknek.

Az ebédet követően - melyről itt is illik megemlíteni, hogy nagyon ízletes, házias étkeket kaptunk a lelki táplálék mellé egész hétvégén - dr. Hafenscher Károly Istentisztelet ismereti órája szépen mutatta be az evangélikus Istentisztelet részleteit, részletezve a régebbi korok Agendáit is.

Vető István cinkotai lelkész az ősszel megkezdett Ószövetségi bibliaismeret témakörben fedett fel újabb tanulságos részleteket a tanításokat képező próféciák koráról és személyeiről.

Ezután Tubán József a magyarországi lutheránus történelem, illetve a Magyarországi Evangélikus Egyház kialakulásának roppant izgalmas és sajnos vértől sem mentes történelmével ismertette meg a presbitereket. Öröm volt hallani, hogy mennyi híres ember vallotta magát Luther követőjének a magyar történelem nagyjai közül, köztük a protestantizmus meghonosodásában elévülhetetlen szerepet játszó főnemesi családoktól (Battyányiak, Zrínyek, Perényiek) a reformkor nagyjain át (Kossuth, Görgey, Petőfi) a XX. századi hazafiakig, mint a Rongyos Gárda vezetője Prónay Pál vagy a miniszterelnök Gömbös Gyula.

Az est utolsó órájában ezúttal Gáncs Péter elnök-püspökkel lehetett kötetlen beszélgetést folytatni, melynek egyik központi témája a szeptembertől induló(?) iskolai hittan oktatás volt, de emellett sok más érdekes felvetés (például felnőtt képzés, fiatalok hiánya a templomokban) is elhangzott. Természetesen ezután sem maradhatott el a már megszokott közös éneklés, ahol a legkitartóbbak éjjeli 2-ig bizonyíthatták énektudásukat. E sorok írója – ismerve saját adottságait - nem szertett volna tömeget oszlatni, így kimaradt az éneklésből.

Böjt első vasárnapjára mindössze Fabiny professzor előadásának második része jutott, majd utána Gáncs Péter és Hafenscher Károly istentiszteletet tartottak és az Úr megterített asztalához várták a híveket.

Az istentiszteletet követő ebéd után nehéz szívvel, de lelkileg feltöltődve indulhatott haza a hétvége minden résztvevője, annak reményében, hogy május 24-26 között újra találkozunk, amikor is beszámolhatunk az eddig megszerzett tudásunkról.

Erős vár a mi Istenünk!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép