Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Gőg nélkül
2. - Balázs érsek atya, - égi Anyánkat köszöntők között
Gőcze József Tiboldtól búcsúztak Tihanyban
2013-02-19 Forrás: Magyar Kurír
Tihanyban megtartották Gőcze József Tibold, a tihanyi bencés közösség első halottjának gyászszertartását. - „Körülvettek engem a halál kínjai, Ó, Uram, a te kezedbe ajánlom lelkemet…” – hangzott fel a búcsúztató antifóna a szertartás kezdetén.
Ünnepélyes gyászszertartás keretében helyezték örök nyugalomra február 18-án Gőcze József Tibold szerzetesatyát, az újjáalakuló tihanyi bencés közösség tagját. A temetést megelőző szentmisét Várszegi Asztrik, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja mutatta be.

Abban a reményben állunk meg Krisztus oltáránál, akinek szolgálatára szentelte testvérünk egész életét, hogy rendeltetésünk és sorsunk nem az elmúlás, hanem az örök élet – hívott fel közös imádságra a főapát. Elhunyt testvérünkkel halála után sem szűnik meg közösségünk. Megköszönjük az Úrnak, hogy földi életében a miénk lehetett, és Isten irgalmas szeretetébe ajánljuk őt.

Várszegi Asztrik bencés főapát megáldotta és megszentelte Tibold atya az oltárlépcső előtti ravatalán elhelyezett koporsóját.

Búcsúztató szentbeszédében Korzenszky Richárd, a tihanyi közösség perjele Jevtusenko versét idézte: „Mindenkiben van érdekes vonás, az ember sorsa bolygó-sors, de más, mindegyik egy külön lét, önmaga, s nincs bolygó, melyhez hasonlítana…” Titok az élet és még nagyobb titok a halál – fogalmazott a tihanyi közösség perjele. Hozzátette: aki megkapja a hit kegyelmét, úgy tud átlépni a halál sötét kapuján, hogy azzal a reménnyel indul: a sötétségből a fényre fog jutni. Életünk sokszor labirintusnak tűnik, nem tudjuk honnan s hová. Visszapörgetve azonban mindennek meglátjuk az értelmét, annak is, ami látszólag értelmetlen, kibírhatatlannak tűnő volt.

A szerzetesi, a papi hivatás, a legmélyebb titkok közé tartozik – hangzott el Korzenszky Richárd beszédében. A teológiai irodalom nyelvén szépen meg lehet fogalmazni, mit jelent Krisztus szorosabb követésére vállalkozni, de amikor elsötétül a világ, amikor nem úgy alakul az élet, ahogy elterveztük, könnyen elbizonytalanodunk, és könnyen elsodorhat az élet. De az igazi felajánlott élethez hozzátartozik az áldozat, önmagunk odaadása, a vállalás, a szolgálat, utalt szerzetestestvére nehéz, zaklatott szolgálatának kezdetére, amikor felszentelése után azonnal a biztonságot adó szerzetesi közösségtől megfosztotta a diktatórikus hatalom, s világi plébániákon kellett helytállnia. Tibold atya példát adott arra, hogy egy magát ateistának valló társadalomban mit jelent papként missziós küldetéssel jelen lenni, végezni az istenszolgálatot, még akkor is, ha az emberek többségének látszólag nincs is igénye rá – emelte ki a perjel.

Korzenszky Richárd megemlékezett arról is, mily öröm volt Tibold testvér számára, amikor idős korára megtalálta, megkapta az ifjúkorában vágyott közösség ajándékát Tihanyban. Ajándékot azonban nemcsak Tibold atya kapott, hanem a tihanyi testvérek is az ő személyében, hiszen láthatták, érezhették hálás és buzgó szolgálatát éveken át. Megköszönte az Úrnak, hogy öreg korára békét, megnyugvást találhatott közöttük, s hogy békével és megadóan fogadta a betegség keresztjét és készült a távozásra. Az újjáalakuló tihanyi közösségnek ő az első halottja. Mondják: akkor gyökerezik meg az ember valahol, ha azon a földön, ahol megtelepedni óhajt, halottai is vannak. Testvérünk csontjai mostantól szorosabban fogják kötni közösségünket is a tihanyi földhöz – zárta búcsúztató gondolatait a közösség nevében Korzenszky Richárd.

Gőcze József Tibold atyát gyászmenetben kísérték a tihanyi temetőbe, ahol örök nyugalomra helyezték.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép