Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

14 évesen
Békéscsabai Római Katolikus Plébánia oltára
Farkas Editre emlékeztek
2013-02-19 Forrás: Magyar Kurír
Farkas Edit, az első magyar női katolikus szerzetesrend alapítója születési évfordulójára emlékezett a Szociális Missziótársulat. A közösség abból a felismerésből született, hogy a polgári társadalomban megváltozott a nők helye és szerepe, és problémák megoldására új eszközökre, utakra van szükség. - A Szociális Missziótársulat a századelő katolikus nőmozgalmaiból, a Nővédő Egyesületből és a Patronázs Egyesületből nőtt ki.
Az alapító Farkas Edit – Prohászka Ottokár korszerű szociális útmutatása nyomán – felismerte, hogy a polgári társadalomban megváltozott a nők helye és szerepe, s a problémák megoldására már nem elégségesek a hagyományos jótékonykodási eszközök. Ehhez már a nőkérdéssel foglalkozó, képzett és hivatásos testvérek közössége szükséges: ez lett a Szociális Missziótársulat.

Az 1908-ban alakult társulat első anyaháza Szikszón létesült, majd 1913-ban Budapestre költözött. A közösség lelkigyakorlatokat szervezett, szociális és vezetőképző tanfolyamokat tartott, sajtója, könyvkiadása volt. Missziósházakat, iskolákat, napköziotthonokat, népkonyhákat, árvaházakat működtetett. Országos szervezőmunkát végzett a katolikus nők között, akiket asszonyszövetségekbe, ifjúságcsoportokba, kistestvér-mozgalomba tömörített. 1932-ben a Missziótársulat végleges egyházi jóváhagyást nyert.

A közösség létszáma rohamosan nőtt, a szervezőmunka kiszélesült a kerületi, helyi szervezetekre. Megerősödtek az asszonyszövetségek, a kistestvér-mozgalmak és menhelymunkák, a kórház- és fogházmissziók, a gyármisszió pedig mint új forma jelentkezett. A társulat még fokozottabban az ifjúság felé fordult, és egyre jobban hangsúlyozta a világi keresztények szerepét. A szerzetesrendek feloszlatásakor a Missziótársulatot is érintette a szétszóratás.

1990-ben Mogyorósi Erzsébet Józsa és Mózes Emma Ancilla nővérek vezetésével megkezdődött a közösségi élet. A Kis-Sváb-hegyi hitéleti központban egyetemi kollégiumot nyitottak. Kültagok segítségével jött létre Szikszón a Bethánia Óvoda, valamint Keszthelyen a Farkas Edith Szakiskola. Időskorúak részére két tartós bentlakásos ápoló-gondozó otthont létesítettek: Szikszón a Bethánia Szeretetotthont, Budapesten a Farkas Edithről nevezettet. Jelenleg száz világi dolgozóval és kültagjainkkal háromszáz ellátottról gondoskodnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép