Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

Jézus föltámad
Imádkozás
Sajtótájékoztató a legutóbbi konklávék történetéről
2013-02-20 Forrás: Vatikáni Rádió
Szerdán délelőtt fél 12-kor a Szentszék Sajtótermében Ambrogio Piazzone, a Vatikáni Apostoli Könyvtár prefektus-helyettese tájékoztatta az újságírókat a XX. századi konklávék történetéről. 2005-ben könyve jelent meg a pápaválasztások történetéről. A sajtótájékoztató célja az volt, hogy rövid történelmi háttért adjon a Sede Vacante, a péteri szék megüresedésének és a konklávé időszakának jobb megértéséhez.
1059-ben II. Miklós pápa adta ki a választói testületre vonatkozó első dokumentumot, amely pontosan meghatározza, hogy „csak a bíborosok rendelkeznek azzal a joggal és kötelezettséggel, hogy új pápát válasszanak.” 1079-ben határozták meg a kétharmados többség szükségességét. 1271-ben jött létre a konklávé. A mostani lesz a 75. 1621-től van titkos szavazás a pápaválasztás során.

A sajtótájékoztatón felidézték a legutóbbi konklávék időpontjait és a megválasztott új pápá neveit: 1903 – X. Piusz, 1914 – XV. Benedek, 1922 – XI. Piusz, 1939 – XII. Piusz (mind a 62 bíboros jelen volt), 1958 – XXIII. János, 1963 – VI. Pál (megerősíti a bíborosokat, mint a római egyház képviselőit, bárhol is legyenek), 1978. augusztus – I. János Pál, 1978. október – II. János Pál (meghatározásra kerül a konklávé helye: Sixtus-kápolna), 2005 – XVI. Benedek.

Az újságírók kérdéseire válaszolva Ambrogio Piazzone, a Vatikáni Apostoli Könyvtár prefektus-helyettese elmondta, hogy a 15 nap a dokumentum szerint arra szolgál, hogy a bíborosok 15 vagy max. 20 napot várnak társaik Rómába érkezésére. A konklávé archívumai különböznek a Vatikáni Titkos Levéltárban őrzöttektől. A konklávén betegség miatt nem jelen levő bíborosok távolmaradását a Bíborosi Kollégiumnak jóvá kell hagynia. A konklávé előrehozásával kapcsolatban a pápa február 28-án este 8-ig változtatásokat eszközölhet. Ezt a dátumot követően csak a Bíborosi Kollégium dönthet. A konklávén a szavazások után felszálló füsttel kapcsolatban technikai magyarázatokat csak a következő sajtótájékoztatók alkalmával tesznek közzé.

Az eddig lemondott pápák: Pontiánusz Kr. u. 235-ben, Silverius 537-ben, I. Márton a VII. században (653), XVIII. János 1009-ben, IX. Benedek 1044-ben lemondott, majd visszatért, V. Celesztin 1294-ben, XII. Gergely 1415-ben.

A római Quirinale-palotában, amely ma az olasz köztársasági elnök székhelye négy alkalommal került sor a történelem során pápaválasztásra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép