Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Tintoretto: A zsidók a sivatagba
Pécs Irgalmasok temploma
„Isten tekintete végigkíséri az emberi létezést”
2013-02-20 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya és a Római Kúria részvételével folytatódik a vatikáni nagyböjti lelkigyakorlat, amelyet idén Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke vezet. Elmélkedéseinek első részében Isten csodálatos arcáról mondta el gondolatait a résztvevőknek, majd szerdán délelőtt áttért a második nagy témára, amely az emberi valóságra irányul.
Kedden este Ravasi bíboros a teremtéstörténetre irányította Benedek pápa és a főpásztorok figyelmét, amely egyfajta átvezetésként szolgált a második nagy kérdéskörre. Isten saját képmására és hasonlatosságára teremtette az embert, de vajon mit jelent ez? – tette fel a kérdést a bíboros. Elmondta, hogy amikor férfi és nő gyermeket nemzenek, tovább folytatják a teremtés történetét, valamint, hogy ők maguk is a Teremtő képmásai. Isten tekintete már az éppen megfogant gyermeket is látja a rá váró örömökkel és szenvedésekkel együtt. Isten figyelme azonban egész élete során elkíséri őt – magyarázta Ravasi bíboros.

A teremtmény, vagyis az ember mindezek alapján azon helyszínné válik, ahol fel lehet fedezni Isten jelenlétét, ezért mindig figyelemmel, szeretettel kell lennünk iránta. Az ember arra hivatott, hogy élete során bemutassa Teremtőjét, mindenek felett álló Urát, tehát isteni küldetést kapott, amelyet őriznie kell és földi útja során feladatként kell rá tekintenie. Feladatunk, küldetésünk, hogy az Urat megmutassuk a világnak – hangoztatta Ravasi bíboros elmélkedésében.

Szerda délelőtt a 30. zsoltár magyarázatával folytatta meditációját, amelynek segítségével az áteredő bűn lényegére mutatott rá, vagyis arra, hogy az ember Isten helyébe akar lépni és gőgössé, büszkévé válik. A szabadság az egyik kulcsfogalom egy keresztény ember számára, amely a hitre vezethet, ugyanakkor megadja a lehetőséget Isten elutasítására is. Ravasi bíboros azt hangoztatta, hogy az embernek a spiritualitás történelméből kell tanulnia elsősorban akkor, amikor felelősségteljes feladatot vállal pl. az egyházon belül. A hit a gyermeki létben jellemezhető, abban, hogy az ember kicsiny marad Teremtője előtt és bizalommal van iránta – fejtette ki a Szentatya és a Római Kúria számára tartott szerda délelőtti nagyböjti elmélkedésében Gianfranco Ravasi bíboros.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép